Τέσσερις μέρες έχουν περάσει από την κατάδυση του μικρού υποβρυχίου Titan το πρωί της 18ης Ιουνίου στον βυθό του Ατλαντικού με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού.
Με το οξυγόνο να εξαντλείται για τους πέντε επιβαίνοντες -καθώς επαρκεί μέχρι αύριο το μεσημέρι τοπική ώρα- οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και το πρωί η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντόπισε «υποβρύχιους θορύβους», που θα μπορούσαν να είναι σημάδια ζωής.
Η επιχείρηση εντοπισμού του σκάφους της ιδιωτικής εταιρείας Ocean Gate Expeditions είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού το Titan έχει χαθεί σε μια «απομακρυσμένη περιοχή» του Βορείου Ατλαντικού, κάπου 700 χιλιόμετρα νότια του Σεν Τζον της Νέας Γης, που συνιστά «πρόκληση» για τις έρευνες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος της ακτοφυλακής Τζον Μόγκερ, επικεφαλής της έρευνας για το υποβρύχιο.
Ο ίδιος είπε στο CBS News ότι το καναδικό αεροσκάφος όντως ανίχνευσε θορύβους στη θάλασσα, που συνέλαβαν ηχητικές σημαδούρες, αλλά τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε την πηγή αυτού του ήχου». Πρόσθεσε, πάντως, ότι η επιχείρηση έρευνας θα συνεχιστεί «όσο υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης».
Ωστόσο, το μεγάλο βάθος των 4.000 μ., όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το υποβρύχιο, μειώνει δραστικά τις δυνατότητες διάσωσης, αφού όπως εξηγεί ο έμπειρος δύτης Αλέξις Ρόζενφελντ, που μετέχει σε ωκεάνιες αποστολές, η πίεση στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού φτάνει τα 380 bar., δηλαδή πάνω από 380 κιλά πίεσης ανά τετραγωνικό εκατοστό. «Φανταστείτε την πίεση που ασκείται στον Τιτάνα», λέει σημειώνοντας ότι λιγότερα από 12 βαθυσκάφη στον πλανήτη μπορούν να φθάσουν σε τέτοια βάθη.
80% οι πιθανότητες το υποβρύχιο να βρίσκεται στο βυθό
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια: είτε εξερράγη το υποβρύχιο, καθώς και το παραμικρό συμβάν σε τέτοια βάθη μπορεί να αποβεί μοιραίο, οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να επέζησαν οι πέντε επιβαίνοντες, είτε παγιδεύτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού.
Η τελευταία πιθανότητα είναι να έχει χάσει το υποβρύχιο την επαφή με το μητρικό πλοίο, που παρέμεινε στην επιφάνεια του ωκεανού για να ενημερώνεται για τη θέση του. Ωστόσο, το τελευταίο αυτό σενάριο φαντάζει απίθανο στα μάτια των ειδικών καθώς ένα υποβρύχιο διαθέτει πολλαπλά μέσα επικοινωνίας. Γι’ αυτό και πηγή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού υπολογίζει , όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro, σε «λιγότερο από 1%» την πιθανότητα το υποβρύχιο να μην έχει φθάσει στο βυθό, και σε «80% να βρίσκεται στο βυθό και σε 20% στην επιφάνεια χωρίς δυνατότητα επαφής».