Προπονητής Βασίλη Τόπαλου: «Δεν κάναμε σπάρινγκ, δεν αγωνίστηκε με Γεωργιανό»

featured image


Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρμόδιων αρχών ώστε να εντοπίσουν τα αίτια του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 2 Ιανουαρίου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» ο προπονητής του άτυχου αθλητή, Νίκος Γιδάκος ο οποίος ήταν μαζί του, στις 16 Δεκεμβρίου, όταν κατέρρευσε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου ιδιοκτησίας του στον Ταύρο που έκανε προπόνηση.

«Κάναμε στόχους, κάναμε κάποιες ταχύτητες και στο τέλος κάναμε κάποια τακτική. Δεν κάναμε σπάρινγκ (εικονική μάχη). Κάποια στιγμή σφύριξα για το time, την ξεκούραση των αθλητών και κάποια στιγμή ο Βασίλης κατευθύνθηκε προς τις τουαλέτες. Αυτό ακριβώς είδανε εμένα τα μάτια μου», περιέγραψε ο κ. Γιδάκος. Ο ίδιος διέψευσε ότι ο 16χρονος είχε πάει μία μέρα πριν στο γυμναστήριο και είχε κάνει σκληρή προπόνηση.

Ο προπονητής του 16χρονου είπε πως δεν ενημερώθηκε για τον τραυματισμό του η Ομοσπονδία Πυγμαχίας γιατί αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται.

«Δεν έχουμε κάποια επαφή και γενικά εγώ δεν έχω και τις καλύτερες επαφές με την Ομοσπονδία…η ίδια με τιμωρεί εδώ και 2 χρόνια για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζω».

Ο κ. Γιδάκος ξεκαθάρισε πως ο Βασίλης Τόπαλος δεν αγωνίστηκε με έναν 25χρονο Γεωργιανό που είχε εμπειρία 200 αγώνων εκείνο πρωινό καθώς τέτοιο αθλητή  δεν έχει ή στο γυμναστήριό του, κάτι που μπορεί να το επιβεβαιώσει και η αθλητική ομοσπονδία.

«Αυτός ο Γεωργιανός που λένε και ακούγεται όλη την ώρα, είναι ένα παιδί το οποίο είναι 56 κιλά και έχει 11 αγώνες. Και πέρυσι η Ομοσπονδία δεν τον άφησε να παίξει, επειδή ακριβώς είχε πολύ λίγους αγώνες» εξήγησε.

Ο προπονητής του 16χρονου υποστηρίζει πως οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που αποκάλυψε η ιατροδικαστική έκθεση δεν προκλήθηκαν από την πυγμαχία.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο 16χρονος δεν αγωνίστηκε με αθλητή που ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερος του. Όσο για το γιατί δεν υπήρχε γιατρός στο γυμναστήριο απάντησε πως εκείνη την ημέρα δεν γίνονταν αγώνες και δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει.

«Είμαστε σε αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης και της νεκροτομής για να δούμε ακριβώς τα ευρήματα. Επιπλέον στοιχεία είναι και οι ιατρικές εξετάσεις της ημέρας του τραυματισμού του άτυχου νέου και φυσικά και οι τοξικολογικές εκείνης της ημέρας» κατέληξε ο δικηγόρος.



Για ασάφειες του προπονητή του 16χρονου έκανε λόγο ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Αντώνης Γιαννούλας ο οποίος μίλησε επίσης στην εκπομπή.

«Θρηνούμε έναν μεγάλο πρωταθλητή, ένα αξιόλογο παιδί, με σεβασμό και ήθος απέναντι σε συναθλητές και αντιπάλους. Ακούω πάρα πολλές ασάφειες και από τον κ. Γιδάκο και από την πλευρά του δικηγόρου, που νομικά μπορεί να είναι πολύ καλός αλλά για πυγμαχικά στοιχεία και κομμάτια δεν υφίστανται πολλά πράγματα που λέει. Επειδή ακούγεται συνέχεια ότι η επίβλεψη του πατέρα, ότι πήγε το παιδί και έκανε προπόνηση εκεί, αυτό ισχύει. Ο κάθε πατέρας μπορεί να παίρνει τον γιο του και να τον βλέπει ως άτρωτο πρωταθλητή Ευρώπης, και το πήγε σε έναν χώρο γυμναστηρίου να κάνει προπόνηση. 

«Από τη στιγμή που τον παραδίδεις στον προπονητή, και συγκεκριμένα στον κ. Γιδάκο, ο υπεύθυνος της προπόνησης και του στυλ που θα ακολουθήσει είναι του προπονητή όχι του πατέρα. Ακούστηκαν πάρα πολλά σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε  ο κ. Γιαννούλας.

Η κηδεία του άτυχου νεαρού έγινε, μέσα σε κλίμα θρήνου, την Τετάρτη στον Ασπρόπυργο. Το φέρετρό του ήταν λευκό και «ντυμμένο» με την ελληνική σημαία. Οι συναθλητές τον τίμησαν φορώντας τις φόρμες της εθνικής ομάδας πυγμαχίας, στην οποία ανήκε και ο ίδιος.

Νέα δεδομένα για τον θάνατο του άτυχου 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο γνωστός ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άτυχος αθλητής θα μπορούσε σήμερα να ζει, εάν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα και είχε σωθεί.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης επιχείρησε να δώσει περισσότερα στοιχεία για το θανάσιμο τραύμα στον νεαρό πρωταθλητή της πυγμαχίας και να απαντήσει σε ερωτήματα που πηγάζουν από το πώς έχασε τη ζωή του ένα νέο παιδί και εξαιρετικός αθλητής. Μάλιστα, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι η ζωή του ανήλικου ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί. Ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο». 

Ο ιατροδικαστής είπε ότι από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο. «Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δηλαδή ότι η αιτία θα πρέπει να μετακινηθεί πριν τη λιποθυμία του 16χρονου. Σε ερώτημα για αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση ο ιατροδικαστής είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή»





ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Νεότερη Παλαιότερη