«Θα ‘θελα να θα ‘θελα να ‘μουν κηπουρός, σ’ ένα κοραλλένιο κήπο στο βυθό, γερο πουρός θαυματοποιός, με τα στοιχειά της νύχτας να μεθώ»…
…τραγουδούσε ο Βαγγέλης Γερμανός και οι στίχοι του ταιριάζουν «γάντι» στη δουλειά που άνοιξε στο Μπάκιγχαμ. Όπου βεβαίως δεν ζητείται κηπουρός για κάποιον «κοραλλένιο κήπο στο βυθό», αλλά ένας άνθρωπος «παθιασμένος με τα φυτά» για να δουλεύει 39 ώρες την εβδομάδα στους κήπους του παλατιού.
Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ έβαλε αγγελία ζητώντας κηπουρό για το παλάτι, τονίζοντας ότι όποιος πάρει τη δουλειά πρέπει να ξέρει πως θα έχει την ευθύνη «για τους κήπους που θαυμάζουν χιλιάδες άνθρωποι».
Ο μονάρχης, που είναι γνωστό το πάθος του για τα φυτά, δεν θα μπορούσε παρά να ζητά κάποιον με ανάλογο πάθος. Η διαφήμιση ανέβηκε στην ιστοσελίδα του παλατιού: «Ως διαχειριστής των κήπων θα είστε υπεύθυνος για τη συντήρηση και την εικόνα των κήπων του παλατιού του Μπάκιγχαμ ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση. Θα είστε υπερήφανος που χιλιάδες άνθρωποι θα χαίρονται τους κήπους».
Η αμοιβή είναι πολύ καλή: μισθός 40.000 λιρών τον χρόνο για την συντήρηση του γρασιδιού, την περιποίηση των θάμνων και των τριανταφυλλιών.
Ο κηπουρός που θα επιλεγεί θα έχει το προνόμιο ότι «θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής εικόνας των βασιλικών κήπων».
«Με προσήλωση στην κηπουρική, θα επικεντρωθείτε στην υλοποίηση των έργων μας για την διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας των κήπων», τονίζεται στην αγγελία, που απευθύνεται σε ανθρώπους «με πάθος για τα φυτά» με την υπόσχεση ότι «αυτός ο ρόλος θα αποτελέσει έμπνευση».
Κι επειδή ο βασιλιάς έχει αρκετά παλάτια με περίφημους κήπους, άλλη μια τέτοια δουλειά βασιλικού κηπουρού άνοιξε για το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η αμοιβή που προσφέρεται είναι κατά τι μικρότερη- φτάνει στις 38.000 λίρες τον χρόνο. Στο Ουίνδσορ ο κηπουρός θα έχει την ευθύνη της συλλογής φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του βασιλιά και για τη φυτεία που έχει δημιουργήσει ο Κάρολος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.