Βιταμίνη C: Πώς θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας

featured image

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες βιταμίνες και από τις πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό μόλις ένα κρυολόγημα ή μια ίωση μας περιτριγυρίζει, η βιταμίνη C έρχεται και πάλι στο προσκήνιο! Πώς ακριβώς βοηθάει την άμυνά μας, σε ποιες τροφές θα την βρούμε και πόση μπορούμε να πάρουμε;

Τροφές με Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη την οποία το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η  λήψη της από τις τροφές. Ευτυχώς για εμάς, μπορούμε εύκολα να την βρούμε σε πληθώρα φρούτων και λαχανικών!

Ίσως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το πορτοκάλι, όμως εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλα εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το λάιμ, τα μανταρίνια. Λέγεται μάλιστα πως οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα της εν λόγω βιταμίνης συγκριτικά με τα παραπάνω φρούτα! Άλλες πηγές είναι ο ανανάς, το ακτινίδιο, οι φράουλες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η γλυκοπατάτα, οι ντομάτες, το λάχανο κάλε και πολλά άλλα!

Βιταμίνη C και Ανοσοποιητικό

Ο λόγος για τον οποίο η Βιταμίνη C έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την τόνωση του ανοσοποιητικού είναι ότι βοηθάει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας από τους διάφορους επιθετικούς παράγοντες, όπως είναι οι ιοί, τα παθογόνα βακτήρια κ.ά. Επιπλέον, βοηθάει αυτά τα κύτταρα να λειτουργήσουν καλύτερα και καθότι ισχυρό αντιοξειδωτικό τα προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και την καταστροφή.

Μάλιστα, σε υψηλές ποσότητες αυξάνει την παραγωγή ιντερφερονών, ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα κατά των ιών, στα πρώτα στάδια μόλυνσης, ιδιαίτερα στον ιό της γρίπης! Επιπλέον, η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή και τη δραστηριότητα αντισωμάτων, ειδικών πρωτεϊνών που παίζουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό ξένων αντιγόνων.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανοσοποιητικό μας δεν είναι απλά ένα σύνολο κυττάρων που λειτουργούν από μόνα τους, αλλά κάτι πολύ πιο περίπλοκο! Για παράδειγμα, το δέρμα και οι βλεννογόνοι μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμου, όταν εξωτερικοί παράγοντες προσπαθούν να εισέλθουν σε αυτόν. Και εδώ, η βοήθεια της βιταμίνης C  φαίνεται να είναι σημαντική, εξαιτίας της συμβολής της στην παραγωγή κολλαγόνου.


Το κολλαγόνο παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση νέων ιστών. Τονώνεται έτσι η άμυνα του δέρματος, καθώς ενισχύεται ο επιδερμικός φραγμός, ενώ συχνά χάρη στη βιταμίνη C έχουμε πιο γρήγορη επούλωση των πληγών – μια εύκολη δίοδο για τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα μας.

Βιταμίνη C και stress

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι κρυολογείτε πιο εύκολα όταν είστε στρεσαρισμένοι; Δεν είναι τυχαίο! Τα επινεφρίδιά μας συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταπόκριση του οργανισμού μας στο stress. Για να το πετύχουν αυτό χρειάζονται και αρκετή ποσότητα βιταμίνης C. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα αυτής.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το αν μπορεί να προλάβει ένα κρυολόγημα ή όχι, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει σε ένα σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα, αλλά και τις μέρες ασθένειας!

Βιταμίνη C – Συμπλήρωμα

Πλέον, εκτός από τις τροφές, που είναι και η βασική πηγή πρόσληψης της βιταμίνης, υπάρχουν και πολλά συμπληρώματα με βιταμίνη C, τα οποία μπορεί κανείς να λάβει αν παρατηρηθεί κάποια έλλειψη στον οργανισμό του.

Θα τα βρούμε σε διάφορες μορφές, όπως αναβράζουσες βιταμίνες, βιταμίνη C σε σκόνη, ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης, λιποσωμιακή βιταμίνη C, καθώς και βιταμίνη C σε εστερική μορφή (Ester-C). Οι δυο τελευταίες πιστεύεται ότι απορροφούνται καλύτερα.

Αρκετές εταιρείες συμπληρωμάτων συνδυάζουν τη βιταμίνη C με το συστατικό πιπερίνη για καλύτερη απορρόφηση. Η πιπερίνη είναι η δραστική ουσία του πιπεριού, η οποία φαίνεται να βοηθάει τη βιταμίνη να απορροφηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό!

Πόσο καιρό μπορώ να παίρνω βιταμίνη C;

Γενικά, οι καθημερινές μας ανάγκες σε βιταμίνη C είναι 90 mg για τους άντρες και 75 mg για τις γυναίκες ενώ η ανώτερη ανεκτή δόση για ενήλικες φαίνεται να είναι τα 2000 mg. Παρόλα αυτά, όταν λαμβάνουμε συμπλήρωμα καλό είναι να γίνεται η λήψη του για περίπου τρεις μήνες και μετά να ακολουθεί μια παύση, για περίπου ένα μήνα. Φυσικά, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, το ιδανικό είναι να καθορίσει ο γιατρός σας τη δοσολογία αλλά και τη διάρκεια λήψης αυτής.

Εξοπλιστείτε λοιπόν με φρούτα, λαχανικά και τα σωστά συμπληρώματα και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια βιταμίνη που χρειαζόμαστε καθημερινά. Γι’αυτό δώστε έμφαση σε υγιεινές συνήθειες και στην ποικιλία στη διατροφή σας.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Νεότερη Παλαιότερη