Κορονοϊός: Οι σοβαρές επιπτώσεις σε κρατήσεις και ξενοδοχεία – Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια

featured image

Η επέλαση του κορονοϊού δείχνει τα δόντια της καθώς οι επιπτώσεις του ιού αφήνουν το στίγμα τους σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τις καθημερινές συνήθεις, μέχρι την εργασία τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την παγκόσμια οικονομία.

Ο τουρισμός και τα ταξίδια έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα ενώ τους επόμενους μήνες και ενόψει καλοκαιριού, αναμένεται να φανούν ακόμα περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του SARS-Cov-2.

Μετά και το πρώτο επίσημο κρούσμα στην Σερβία, ενός άντρα 43 ετών από την πόλη Σουμπότιτσα, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Βουδαπέστη, ήρθαν και οι πρώτες ακυρώσεις σε κρατήσεις.

Τα ξενοδοχεία στη Σερβία και γενικότερα στην επικράτεια, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πτώσης του αριθμού των επισκεπτών και κατ’ επέκταση χαμηλότερων κύκλων εργασιών, όπως αναφέρθηκε στο Kopaonik Business Forum για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Holiday Inn Hotel στο Βελιγράδι Slavica Bogosavljevic, κάθε ξενοδοχείο στη Σερβική πρωτεύουσα παρατηρεί μείωση του κύκλου εργασιών λόγω του κορoνοϊού.

Ο Γενικός Διευθυντής του Intercontinental Hotel Ljubljana, δήλωσε ότι το ξενοδοχείο αντιμετώπισε μείωση του αριθμού επισκέψεων λόγω του ιού, αλλά το σημαντικότερο ήταν να μην υπάρξει πανικός.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Intercontinental Hotel της Σόφιας, Angelo Zuccalà, δήλωσε ότι το ξενοδοχείο λειτούργησε πολύ καλά τον Φεβρουάριο, καλωσορίζοντας πολλούς Ιταλούς τουρίστες, ωστόσο όλα ξαφνικά άλλαξαν προς το χειρότερο.


Οι συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό

Το 2020 ξεκίνησε με δυσοίωνα μηνύματα για τον τουρισμό. Μετά την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων ήρθε η έξαρση της επιδημίας, μέχρι στιγμής, του κορονοϊού και το κλείσιμο της κινεζικής τουριστικής αγοράς που πλήττει σιγά σιγά την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε την εκτίμηση ότι οι ακυρώσεις φθάνουν το 70%. Στην ουσία και για την υπόλοιπη χρονιά η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.

Σημειώνεται ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.

Ένας άλλος ορατός κίνδυνος είναι τα σοβαρά πλήγματα στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς οι πιθανότητες ακύρωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ, αυξάνονται, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και σε εκείνες των επισκεπτών. Κυρίως την άνοιξη πραγματοποιούνται δεκάδες συνέδρια, με χιλιάδες συμμετέχοντες από το εξωτερικό. Αν για λόγους δημόσιας υγείας ματαιωθούν οι οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία θα είναι πολύ μεγάλη.

Η κατάσταση θα γίνει σαφώς χειρότερη αν η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά  διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές.

Όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις, αναφέρουν ξενοδόχοι, επικαλούμενοι και την τραυματική εμπειρία για τον τουρισμό από τον ιό SARS, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Νεότερη Παλαιότερη