Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και πάνω από 3.200 έχουν πεθάνει εξαιτίας του σε όλον τον κόσμο, ενώ ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε 80 χώρες.
Πάνω από 290 εκατομμύρια μαθητές σε όλον τον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο, με την Ιταλία να είναι η τελευταία χώρα που κλείνει τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκανε έκκληση για μια επιθετική καταπολέμηση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων και των μολύνσεων βρίσκονται στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στο τέλος του περασμένου χρόνου, αναγκάζοντας τη χώρα να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, να κλείσει προσωρινά εργοστάσια και τα σχολεία επ΄αόριστον.
Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, κάποιες χώρες επιβάλλουν αυστηρά μέτρα.
Χθες η UNESCO ανακοίνωσε ότι σε 13 χώρες έχουν κλείσει τα σχολεία, γεγονός που επηρεάζει 290,5 εκατομμύρια παιδιά, ενώ εννέα άλλες χώρες έχουν κλείσει σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ενώ το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων στη διάρκεια κρίσεων δεν είναι κάτι καινούργιο, η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρει Αζουλάι δήλωσε ότι «ο αριθμός των σχολείων που έχουν κλείσει παγκοσμίως και η ταχύτητα με την οποία διαταράσσεται το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν έχουν προηγούμενο και αν αυτό συνεχιστεί θα απειλείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση».
Χθες η Ιταλία αποφάσισε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμείνουν κλειστά ως τις 15 Μαρτίου αυξάνοντας τα μέτρα καταπολέμησης του ιού καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη φθάσει τους 107, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από τον ιό εκτός Κίνας.
Η Νότια Κορέα -η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός Κίνας, σχεδόν 6.000- ανέβαλε την έναρξη του νέου εξαμήνου για όλα τα σχολεία για τις 23 Μαρτίου.
Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε το κλείσιμο σχεδόν όλων των σχολείων από τις 2 Μαρτίου έως τις επικείμενες εαρινές διακοπές που τελειώνουν στις αρχές Απριλίου, ενώ στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα έκλεισαν περίπου 120 σχολεία σε περιοχές όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.
Απειλή για την οικονομία
Ο γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού συνιστά πλέον «παγκόσμια πανδημία» -ένας όρος τον οποίον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέφυγε να χρησιμοποιήσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές μέσω τοπικής μετάδοσης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον αυξάνεται ταχύτερα στο εξωτερικό αντί στην Κίνα, όπου σήμερα καταγράφηκαν 31 θάνατοι και 139 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανέρχεται σε 3.012 και των κρουσμάτων σε 80.000.
Από τη δυτική Ευρώπη ως την ανατολική Ασία, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει τις τελευταίες εβδομάδες από προϊόντα, περιλαμβανομένων των χαρτιών υγείας και των απολυμαντικών ζελέ για τα χέρια.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα και η συνολική οικονομική εικόνα είναι αβέβαιη, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε χθες σε 11 και οι βουλευτές στο Κογκρέσο κατέληξαν σε μια συμφωνία για την παροχή περισσότερων από οκτώ δισ δολαρίων για την καταπολέμηση του ιού.
Ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει επεκταθεί και πέραν των αλυσίδων προμηθειών -οι αγορές κλονίζονται έπειτα από τις προειδοποιήσεις από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι οι χώρες πιθανόν να οδηγηθούν σε ύφεση.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η επιδημία συνιστά μια σοβαρή απειλή και ότι θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το περυσινό 2,9%.
«Σε μια περίοδο αβεβαιότητας… είναι προτιμότερο να κάνεις περισσότερα από το να μην κάνεις αρκετά» είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι η επιδημία «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια αντιμετώπιση».
Οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από συνάντησή τους ότι είναι έτοιμοι να «χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Τέρμα τα φιλιά
Με τον ιό να συνεχίζει να καλπάζει στον κόσμο, οι κυβερνήσεις ενισχύουν τις προσπάθειες αποτροπής του.
Στην Ιταλία αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ των οποίων και η καραντίνα 11 πόλεων με 50.000 κατοίκους.
Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο για ένα μήνα της παρουσίας θεατών σε αθλητικές διοργανώσεις και η παροχή συμβουλών προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα φιλιά και τις χειραψίες.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αρκεί ο ιός να παραμείνει περιορισμένος.
«Αλλά σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης, όχι μόνο η Ιταλία αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση» πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο Ιράν, όπου έχουν πεθάνει 92 άνθρωποι από τον ιό, τα σχολεία έκλεισαν και ματαιώθηκαν μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα για τους πολίτες της και τους υπόλοιπους πιστούς.
Παράλληλα οι χώρες συνεχίζουν να θέτουν προορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις.
Το Ισραήλ επεξέτεινε τα μέτρα υποχρεωτικής καραντίνας, που ήδη ισχύουν για ταξιδιώτες από την Ιταλία και από ορισμένες ασιατικές χώρες-και σε ταξιδιώτες από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελβετία.
Ακόμη και οι κινηματογραφόφιλοι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τον αντίκτυπο του ιού- οι παραγωγοί της τελευταίας ταινίας Τζέιμς Μποντ «No Time To Die» μετέθεσαν την κυκλοφορία της στους κινηματογράφους από τον Απρίλιο για τον Νοέμβριο.
Πηγή: www.newsbeast.gr