Επιστροφή εκατομμυρίων στην Ελλάδα: Περίπου διακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε την αναίρεση της Ελλάδας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε πως δόθηκαν κατά παράβαση επιδοτήσεις σε βοσκότοπους. Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχε άλλη άποψη…
Επιστροφή εκατομμυρίων στην Ελλάδα: Επιτυχία για την Ελλάδα
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου. Αποτελεί μεγίστη επιτυχία από ελληνικής πλευράς. Αυτό, διότι όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του Δικαστηρίου, ούτε το 3% τέτοιων υποθέσεων γίνονται δεκτές. Ειδικότερα, όταν αφορούν αιτήματα για απόδοση σημαντικών ποσών.
Την υπόθεση χειρίστηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με επιτυχία. Η απόφαση που εκδόθηκε εκτιμάται, ότι θα αποτελέσει «δικαστικό προηγούμενο» και για ανάλογες διεκδικήσεις σημαντικότατων ποσών από τη χώρα μας που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Επιστροφή εκατομμυρίων στην Ελλάδα: Το ιστορικό της απόφασης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε ένα η δύο χρόνια, διενεργεί ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη για τη διάθεση κοινοτικών πόρων σε διάφορες κατευθύνσεις. Για την τριετία 2009 – 2012 διενεργήθηκε ανάλογος έλεγχος για επιδοτήσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σε βοσκοτόπια με κοινοτικούς πόρους. Τότε, βρέθηκε ότι οι επιδοτήσεις δεν ήταν νόμιμες κατά την Επιτροπή. Έτσι, εκείνη προχώρησε σε άμεσα μέτρα, αφαιρώντας από τις επιδοτήσεις για την Ελλάδα 313 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, εκείνα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έγινε το 2015.
Η χώρα μας προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησε να της αποδοθούν αυτά τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν νόμιμα. Δηλαδή, ήταν σε αντίθεση με ότι είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση του δεν δικαίωσε την Ελλάδα, η δίκη χάθηκε και η απόφαση αυτή εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκανε αναίρεση και πήγε την υπόθεση στο παραπάνω δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,αφού στο μεταξύ προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμό στο ενδιάμεσο δεν είχαν καλά αποτελέσματα. Από την αρχή την υπόθεση υποστήριξε για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τότε υπηρετούσε ως νομικός σύμβουλος του κράτους, ο σημερινός Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης- Κωνσταντίος Χαλικιάς.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και δικαίωσε την Ελλάδα αποδίδοντάς της 280 εκατομμύρια ευρώ, η ελληνική πλευρά προέβαλε ως σημαντικό επιχείρημα, το ότι στις μεσογειακές χώρες οι βοσκότοποι ορίζονται με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπέρ της Ελλάδας στη δίκη παρενέβη και υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία που είχα ανάλογα θέματα.
Τελικά η απόφαση δικαίωσης εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξαν από το Νομικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Κανελλόπουλος, η πάρεδρος Ελένη Ελευθεριώτου και η πληρεξούσια Ευανθία Βασιλακοπούλου.
Πηγή: www.enimerotiko.gr