Περιπτώσεις ανθρώπων που κέρδισαν το λαχείο και τα έχασαν όλα

featured image

Το ευχόμαστε ή έστω το σκεφτόμαστε κάθε αρχή χρονιάς: «Ας κέρδιζα φέτος το τζόκερ». Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις υπερ-τυχερών που μπορεί να κέρδισαν εντυπωσιακά ποσά, πολύ γρήγορα όμως βρέθηκαν «πανί με πανί». Κέρδη εκατομμυρίων χάθηκαν είτε από κακούς χειρισμούς είτε από ατυχία με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πιο επίκαιρο από ποτέ το ρητό «πρόσεξε τι εύχεσαι».

Ας δούμε λοιπόν τι έπαθαν κάποιοι που υπήρξαν έστω και για λίγο εκατομμυριούχοι και ας τους έχουμε ως παραδείγματα «προς αποφυγήν» για να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα κερδίσουμε το Τζόκερ. Για λόγους ευκολίας, τους κατατάξαμε σε «κατηγορίες» νικητών:

Αυτοί που είναι εθισμένοι

[expander_maker more=»Διαβάστε περισσότερα» less=»…»]

Ο πιο συνηθισμένος λόγος απώλειας των χρημάτων είναι  η διάθεση των νικητών να ποντάρουν εκ νέου όσα έχουν κερδίσει με σκοπό να τα αυξήσουν. Αγνοούν βέβαια ότι η θεά τύχη δεν θα τους χαμογελάει για πάντα.  Αυτό έκανε και η Evelyn Adams από το New Jersey , η οποία έχασε τα 5,4 εκατ. δολάρια που είχε κερδίσει ποντάροντας σε τυχερά παιχνίδια.

Αυτοί που δεν θέλουν να τα μοιραστούν

Μια άλλη κατηγορία νικητών τυχερών παιχνιδιών είναι αυτοί που δεν τους αρέσει να μοιράζονται. Η Denise Rossi ζήτησε ξαφνικά διαζύγιο από τον σύζυγό της ύστερα από χρόνια αρμονικού έγγαμου βίου. Ο σύζυγος της τυχερής κυρίας, ο Τhomas, αγνοούσε ότι η Denise είχε κερδίσει 1,3 εκατ. δολάρια μέχρι τη στιγμή που κατά τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών αποκαλύφθηκε το «ένοχο» μυστικό της συζύγου. Το δικαστήριο απέδωσε όλο το ποσόν στον εξαπατημένο σύζυγο ενώ η Denise κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου.

Παρόμοια τύχη είχε και η Tonda Lynn Dickerson η οποία εργαζόταν σε ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας Waffle House. Ένας γενναιόδωρος πελάτης δώρισε στο προσωπικό λαχνούς και η Tonda έτυχε να πάρει εκείνον που κερδίζει. H απληστία της όμως την έκανε να παραβλέψει τη συμφωνία που είχε κάνει με τους συναδέλφους της ότι όποιος θα κέρδιζε θα μοιραζόταν το ποσόν με τους άλλους. Kαι επειδή ακόμη και στα τυχερά παιχνίδια «όλα εδώ πληρώνονται»,  πλήρωσε την απληστία της και μάλιστα με «διπλό νόμισμα» καθώς οι «συνδικαιούχοι-συνάδερφοι » δεν άργησαν να της κάνουν μήνυση  ενώ το ίδιο έκανε και η Εφορία καθώς η Tonda δεν είχε πληρώσει φόρους.

Αυτοί που είναι άπληστοι

Το «απωθημένο» έχει μεγάλη δύναμη όταν ερχόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την εκπληρωσή του.  Η Callie Rogers από το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψε τα 1,9 εκατ. λίρες που κέρδισε το 2003 σε πλαστικές επεμβάσεις, ναρκωτικά και πάρτi.  Το κακό νέο είναι ότι η Callie έφθασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Το καλό νέο είναι ότι κάποια χρόνια μετά, στα 26 της,  παρά το γεγονός ότι τα είχε χάσει όλα, άρχισε να σπουδάζει νοσηλευτική και τώρα δηλώνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ. Την αξία της χαράς της εργασίας εκτίμησε και ο Βρετανός Michael Carroll, o oποίος ήταν ρακοσυλλέκτης μέχρι την ηλικία των 19 ετών οπότε και κέρδισε 4 εκατ. λίρες. Ο «έκλυτος» βίος ωστόσο και η πολυτελής ζωή (αυτοκίνητα, ναρκωτικά, κοσμήματα, πάρτυ) του στοίχισαν παραπάνω από όσα υπολόγιζε με αποτέλεσμα να τα χάσει όλα και σήμερα να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο που παράγει μπισκότα στη Σκωτία.

Αυτοί που είναι «απρόσεκτοι»

Χρήμα και αφέλεια δεν πάνε μαζί.  Σύντομα το ένα από τα δύο «κάνει χώρο» στο άλλο.  Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση του Jack Whittaker, ο οποίος κέρδισε 314 εκατ. δολάρια την ημέρα των Χριστουγέννων. Αν και φάνηκε γενναιόδωρος χαρίζοντας το 10% των κερδών του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, έπεσε θύμα κλοπής…τρεις φορές. Την πρώτη του έκλεψαν 545.00 δολάρια σε μετρητά από το αυτοκίνητο, τη δεύτερη 200.000 δολάρια πάλι από το αυτοκίνητο (για αυτό λέμε ότι είναι αφελής) και την τρίτη, ο διευθυντής ενός strip club και μια χορεύτρια κατάφεραν να του αφαιρέσουν μεγάλο χρηματικό ποσόν αφού πρώτα τον «ηρέμησαν» με ναρκωτικές ουσίες.


Αυτοί που παίζουν με τον θάνατο

Και όμως το παιχνίδι μπορεί να «χοντρύνει» και άλλο. Ο Βillie Bob Harrell κέρδισε 31 εκατ. δολάρια από λαχνό που είχε αγοράσει στο Texas, άφησε τη δουλειά του και πρόσφερε ένα μέρος των κερδών για φιλανθρωπικούς σκοπούς (και 480 γαλοπούλες στους φτωχούς). Σύντομα φίλοι και γνωστοί του άρχισαν του ζητούν χρήματα (τα οποία και τους έδινε), ο ίδιος άρχισε να σπαταλά ανεξέλεγκτα ενώ χώρισε και με τη σύζυγό του. Η κατάληξή του ήταν ακόμη πιο τραγική καθώς στο τέλος αυτοκτόνησε. Ένας ακόμη «νικητής», ο Willie Hurt δεν πρόλαβε να απολαύσει τα πλούτη του: ξόδεψε τα 3,1 εκατ. δολάρια που κέρδισε σε κρακ (ναρκωτική ουσία) ενώ κατηγορήθηκε και για φόνο.

Αυτοί που είναι πραγματικά άτυχοι

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που είναι πραγματικά άτυχοι.  Η Suzanne Mullins από τις ΗΠΑ κέρδισε 4,2 εκατ. ευρώ . Δεν κατάφερε όμως να εισπράξει το ποσόν καθώς  χρωστούσε 150.000 σε εταιρεία που της είχε χορηγήσει στεγαστικό δάνειο και ο νόμος απαγόρευε στην περίπτωση αυτή την εκταμίευση κερδών από τυχερά παιχνίδια καθώς πρακρατούνταν ως εγγύηση αποπληρωμής. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο γιος της προσβλήθηκε από σοβαρή ασθένεια η οποία της κόστισε 1 εκατ.  δολάρια σε νοσήλια.

Αυτοί που θαυμάζουμε

Ο Allen και η Violent Large κέρδισαν 10,6 εκατ. δολάρια και δώρισαν το 98% των κερδών τους σε εκκλησιαστικά ιδρύματα, νοσοκομεία και φορείς όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός.

Κι όμως υπάρχει εξήγηση

Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που κερδίζουν ξαφνικά χρήματα και δεν μπορούν να τα κρατήσουν αλλά τα χάνουν ή τα ξοδεύουν σε σύντομο χρονικό διάστημα; Σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιπτώσεις περιπτώσεις οι νικητές ενθουσιάζονται και δεν σκέφτονται το πώς θα τα αξιοποιήσουν αλλά ξεκινούν άσκοπες σπατάλες.  Δεδομένου ότι δεν έχουν συνηθίσει να κατέχουν μεγάλα ποσά, λείπει το know how της διαχείρισης των χρημάτων. Ενδόμυχα μπορεί μπορεί να νιώθουν ακόμη και ενοχές και να  θεωρούν ότι δεν τα άξιζαν η ότι δεν τα χρησιμοποίησαν σωστά.

Και τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται με τη διαχείριση της επιτυχίας αλλά και του χρήματος, Πολλές φορές το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στη κορυφή αλλά να βρεις τον τρόπο που θα παραμείνεις εκεί.

Ο τζόγος θεωρείται επίσημα εξάρτηση για ποικίλους λόγους που εμπλέκουν από συμπεριφορικά πρότυπα μέχρι και χημικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό παρόμοιες ή και ίδιες με αυτές που δημιουργούνται σε εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Η ευφορία που νιώθει το άτομο που «τζογάρει»  είναι ίδια με αυτή που νιώθει κατά την κατανάλωση ουσιών. Άρα πέρα από το συμπεριφορικό  στοιχείο έχουμε να κάνουμε και με εθισμό με ότι περιλαμβάνει αυτός ο όρος.

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που είναι εθισμένοι στο τζόγο είναι ότι δεν έχουν όριο. Οι λόγοι είναι αρκετοί και εξειδικεύονται ανά περίπτωση. Αδρομερώς όμως θα σημειώναμε τα εξής:

Τις περισσότερες φορές δεν παίζουν για το χρήμα αλλά για την «ευφορία» ή την «έκσταση» που τους προσφέρει εκείνη τη στιγμή η αγωνία ή η θέληση και η επιδίωξη της νίκης.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν τις πιθανότητες ή τα στατιστικά του παιχνιδιού που πάλι έμμεσα είναι ένας τρόπος «νίκης». Κάποιες φορές συνεχίζουν γιατί θεωρούν ότι θ αλλάξει η τύχη τους ορμώμενοι από το ίδιο ακριβώς κίνητρο.

Όταν θεωρούν ότι έχουν χάσει πολλά, δυσκολεύονται  να φύγουν χωρίς να κερδίσουν και αυτό οδηγεί σ ένα φαύλο κύκλο.  Σκέφτονται για παράδειγμα «Έχασα 400 ευρώ …. Δεν θα φύγω έτσι… ». Όμως ακόμα και αν κερδίσουν 400 ευρώ  μπορεί να συνεχίσουν ωθούμενοι από την αίσθηση του ανικανοποίητου.

[/expander_maker]





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Νεότερη Παλαιότερη