Δέσμευση Αυγενάκη για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ

featured image

Παρέμβαση στις εργασίες του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό, που εξελίσσεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, έκανε σήμερα (6/11) η ελληνική αθλητική ηγεσία.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δεσμεύτηκε για την πλήρη υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ, κόντρα στις παραλείψεις, την κακοδιαχείριση και τις εσφαλμένες πολιτικές των προγενέστερων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης και της εκπαίδευσης έναντι της καταστολής.

Αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης, στην ομιλία του τόνισε τα εξής: «Ως ο Έλληνας Υφυπουργός Aθλητισμού απευθύνομαι στο 5o Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για τη χώρα μου. Από την 1η Οκτωβρίου ο WADA ήρε τη διαπίστευση του Εργαστηρίου της Αθήνας, ενώ το ΕΣΚΑΝ, ο Ελληνικός NADO, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα μη συμμορφώσεων.

Δεν ήταν όμως πάντα αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Πίσω στο 2004, όταν η πρώτη εκδοχή του Κώδικα τέθηκε σε ισχύ, η Ελλάδα προετοίμασε και υλοποίησε με επιτυχία ένα τιτάνιο πρόγραμμα ελέγχου doping για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναλύοντας 3.500 δείγματα σε διάστημα μικρότερο του μηνός, εφαρμόζοντας πρακτικές και τεχνολογίες αιχμής. Βασιζόμενος στην κληρονομιά αυτή, ο νεοϊδρυθείς NADO εξελίχθηκε σημαντικά, αναλαμβάνοντας ρόλο στο διεθνές περιβάλλον, δεχόμενος τα εύσημα από διεθνείς ομοσπονδίες, ακόμα και παίζοντας το ρόλο του μέντορα για άλλους NADOs.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που κτύπησε έντονα την Ελλάδα, άφησε το αποτύπωμά της και στο πεδίο του ελέγχου doping. Οι οικονομικοί περιορισμοί εμπόδισαν την εξέλιξη τόσο του ΕΣΚΑΝ, όσο και του Εργαστηρίου. Ακόμα, το brain drain που τόσο συζητείται στην πατρίδα μας, έκανε και εδώ την εμφάνισή του. Όσο υπερήφανους και αν μας κάνει η στελέχωση εργαστηρίων ελέγχου doping του εξωτερικού με Έλληνες επιστήμονες, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε πως η φυγή τους συνέτεινε στην παρακμή.

Δεν ήταν όμως μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Παραλείψεις, εσφαλμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση συνέτειναν στο να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Έχουμε, όμως, λόγους να αισιοδοξούμε. Εδώ και τέσσερις μήνες έχει εκλεγεί μια νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα αντί να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού είναι πρόθυμη να ακούσει τους ειδικούς και ικανή να κατανοήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ήδη, λαμβάνονται μέτρα προκειμένου το μεν Εργαστήριο να ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαπίστευσή του, το δε ΕΣΚΑΝ να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό NADO, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς για τον ελληνικό αθλητισμό συνέπειες. Δεν διανοούμαστε ότι η χώρα που εισέρχεται πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την παρέλαση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να απουσιάσει από αυτούς.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, ενώπιών σας, για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δαπανηρή δραστηριότητα, καθώς οι τεχνολογικές και διαχειριστικές απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται. Μια σύγκριση του σημερινού Παγκοσμίου Προγράμματος Αντι-Ντόπινγκ, με εκείνο του 2004, αρκεί για να μας πείσει. Οι πεπερασμένοι πόροι, θα πρέπει, διεθνώς, να κατευθύνονται κατάλληλα και να αναζητηθούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης. Θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο η γραφειοκρατία να υποσκελίσει την ουσία.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να εγγυηθώ ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας που θα λάβει το λόγο στο επόμενο, στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο, θα βρεθεί σε μία λιγότερο άβολη θέση από τη δική μου. Θα σας απευθύνει το λόγο ως ο εκπρόσωπος μιας χώρας που θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: στην πρωτοπορία του διεθνούς κινήματος αντί-ντόπινγκ».

Μαυρωτάς: Ζωτικής σημασίας η διατήρηση της WADA στη μάχη κατά του ντόπινγκ

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρωτάς, ανέφερε τα εξής: «Το αντι-ντόπινγκ αποτελεί τη συνεχή μάχη κατά των νέων ουσιών, μεθόδων και πρακτικών που χρησιμοποιούνται για να παραποιήσουν την ουσιώδη αθλητική αρχή του Ευ Αγωνίζεσθαι. Σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, η μάχη κατά του ντόπινγκ πρέπει να είναι γενικευμένη και συντονισμένη. Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος του WADA και αυτό συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Κατοβίτσε με την επικαιροποίηση του Κώδικα και των Διεθνών Προτύπων. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε τον WADA στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ντόπινγκ, με διαρκή προσαρμογή στις νέες συνθήκες, διαρκή ανάπτυξη, διαρκή βελτίωση, με στόχο την προστασία των καθαρών αθλητών και την προστασία των αξιών του αθλητισμού.

Ως πρώην αθλητής με συμμετοχή σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία του Ευ Αγωνίζεσθαι, με ίδιες συνθήκες και κανόνες για κάθε συμμετέχοντα. Μετά την αθλητική μου καριέρα, αναμείχθηκα ενεργά στην ανάπτυξη του ελληνικού Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) από το 2003 έως το 2010.

Επομένως, το φαινόμενο του ντόπινγκ και η ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών αντι-ντόπινγκ βρίσκονται τώρα στον πυρήνα της ατζέντας της ΓΓΑ. Γνωρίζουμε, ως χώρα, ότι πρέπει να επιταχύνουμε ώστε να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία λόγω οικονομικών και άλλων λόγων.

Η κοινότητα αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, το κράτος, το αθλητικό κίνημα και τα πανεπιστήμια πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή συμμαχία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μια ισχυρή συμμαχία όπου οι συνέργειες θα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Αντι-ντόπινγκ δεν σημαίνει μόνο αποτελεσματικός και ευφυής σχεδιασμός και έλεγχος. Δεν είναι μόνο Κατάλογος Ελεγχομένων Αθλητών και Σχεδιασμός Κατανομής Ελέγχων. Δεν είναι μόνο πληροφορίες εντοπισμού και έλεγχος εντός και εκτός αγώνων. Πρέπει να σεβόμαστε και να λαμβάνουμε μέριμνα για τους αθλητές, γιατί αυτοί βρίσκονται στον πυρήνα της αθλητικής δραστηριότητας.

Για αυτό το λόγο είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον Χάρτη Δικαιωμάτων του Αθλητή στο Αντι-Ντόπινγκ. Το πιο σημαντικό –και το λέω από την εμπειρία μου ως πρώην αθλητής– δεν είναι η καταστολή αλλά η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει επίγνωση και εκπαίδευση.

Να εκπαιδεύσουμε τους αθλητές, τους προπονητές, ακόμα και τους μαθητές, όχι μόνο για την επίδραση του ντόπινγκ στην υγεία, αλλά περισσότερο, για τα ηθικά ζητήματα και το πλήγμα που επιφέρει στις αθλητικές αξίες.

Γενικότερα, εάν το να «κόβεις δρόμο» μέσω του ντόπινγκ καταστεί αποδεκτή συμπεριφορά, μετά η στάση του «κόβω δρόμο» θα καταστεί ένα αποδεκτό πρότυπο, δίνοντας ένα λανθασμένο μήνυμα στις κοινωνίες και, ειδικά, στη νέα γενιά. Να γιατί το νεοεισαχθέν Διεθνές Πρότυπο για την Εκπαίδευση είναι τόσο σημαντικό.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση της αποστολής της και επιστρέφει, τώρα, στην αιχμή της μάχης κατά του ντόπινγκ. Όχι με εύκολα λόγια, αλλά με έργα που σύντομα θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε».

Νεότερη Παλαιότερη