Γιατί το σκηνικό έντασης στην Προανακριτική «αρέσει» σε Πολάκη και Τζανακόπουλο

featured image

Μόνο τυχαία δεν είναι η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην οποία επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή την Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis και την απαίτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ. να εξαιρεθούν από μέλη της ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με το αιτιολογικό ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και άρα δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα κρίνοντες και κρινόμενοι.

Η πολιτική διελκυστίνδα θα συνεχιστεί κανονικά και τις επόμενες ημέρες με τους δύο τέως υπουργούς να αρνούνται να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους, και να σκέφτονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εμφανιστούν στην Επιτροπή όταν έρθει η ώρα να κληθούν ως μάρτυρες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η πλειοψηφία της Προανακριτικής θα διατάξει την βίαιη προσαγωγή τους, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα μέλη της Επιτροπής έχουν όλες τις αρμοδιότητες ενός εισαγγελέα Πρωτοδικών που διενεργεί προανακριτική εξέταση.

Σε αυτό ακριβώς φαίνεται να ποντάρουν και οι δύο εξαιρεθέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να τους προσαγάγουν βιαίως στην αίθουσα ώστε να εκμεταλλευτούν μια τέτοια εικόνα επικοινωνιακά και να φανούν «ήρωες» στα μάτια των ψηφοφόρων τους καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές τακτικές. Το ίδιο ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να πράξουν και αύριο που θα συνεδριάσει και πάλι η Προανακριτική Επιτροπή. Εδώ σκέφτονται να κινηθούν σύμφωνα με το σενάριο που προκρίνεται, αντίθετα.

Δηλαδή θα μπουν στην αίθουσα και θα αρνηθούν να αποχωρήσουν, υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμα μέλη της Επιτροπής. Εάν επιμείνουν σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να διαταχθεί η φρουρά της Βουλής να τους βγάλει έξω. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας εκτιμά ότι δεν θα φθάσουν μέχρι εκεί τα πράγματα, αλλά μένει να αποδειχθεί.

Η επένδυση στην τεχνική της έντασης προκρίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί αφενός από την εσωστρέφεια που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού και αφετέρου από τη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του εάν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει το 2015 που ανήλθε στην εξουσία. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την άλλη πλευρά, εκφράζει μεν τη διαφωνία του για την αντικατάσταση των δύο βουλευτών του, και δη με θεσμικό τρόπο στέλνοντας επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να «αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη», ωστόσο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ακραίους χαρακτηρισμούς περί «χουντο-επιτροπής» και «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» όπως ο κ. Γιάννης Ραγκούσης που επίσης εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. Οι άξονες της επίθεσης του κόμματος της Αριστεράς πάντως επί της ουσίας μόλις τώρα έχουν αρχίσει να δομούνται και η Βουλή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα εκ των σημαντικότερων πεδίων.

Νεότερη Παλαιότερη