Χρειάστηκε να περάσουν μόλις 20’ από τη σέντρα της αναμέτρησης με την Λέστερ για να αρχίσουν οι οπαδοί να φωνάζουν «φύγε από την ομάδα μας». Όταν ήρθε το 5-0 για τους γηπεδούχους τα συνθήματα κατά του Μάικ Άσλεϊ ήταν πιο δυνατά, πιο έντονα και ασταμάτητα. Σχεδόν όλοι οι οπαδοί θέλουν ο ιδιοκτήτης να πουλήσει τις μετοχές του και να φύγει.
Έχουν περάσει περισσότερα από 12 χρόνια από τη μέρα που ο Άσλεϊ αγόρασε τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2007 και στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου από τότε έχει εκφράσει την επιθυμία να τον πουλήσει. Παρόλα αυτά, έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που οι μετοχές του βγήκαν και επίσημα στην αγορά, αλλά παραμένουν στα χέρια του. Από το 2007 μέχρι σήμερα περισσότεροι από τους μισούς συλλόγους της Premier League έχουν αλλάξει ιδιοκτησία.
5 - This was Steve Bruce’s joint-heaviest defeat as a Premier League manager, alongside losing 2-7 vs Chelsea in January 2010 and 0-5 vs Man City in April 2011, while in charge of Sunderland. Dismantled. pic.twitter.com/DzInFrhb1w
— OptaJoe (@OptaJoe) 29 Σεπτεμβρίου 2019
Πλέον, οι ελπίδες των οπαδών για αλλαγή έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Σε μία απίθανη συνέντευξή του τον περασμένο Ιούλιο στην Daily Mail ο Άσλεϊ είχε πει ότι θέλει να είναι ο ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ «για πάντα», παρότι χαρακτήριζε τον εαυτό του «αρνητικό» για τον σύλλογο. Κάθε φορά που οι φήμες θέλουν τον σύλλογο να αλλάζει χέρια οι οπαδοί όχι μόνο δεν είναι ενθουσιασμένοι, αλλά τις αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό. Και η μιζέρια τους έχει γιγαντωθεί φέτος με την πορεία της ομάδας τους, που βρίσκεται στη 19η θέση και το πιθανότερο σενάριο τη θέλει να υποβιβάζεται για τρίτη φορά επί των ημερών του Άσλεϊ.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Γιατί ο ιδιοκτήτης με επίσημη ανακοίνωσε έβγαλε τον σύλλογο προς πώληση το 2017 και δεν τον έχει πουλήσει ακόμα. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί συμφωνίες, που χάλασαν την τελευταία στιγμή και, πλέον, ο Άσλεϊ μέσω του συνεργάτη του Μπαρνς ζητάει από κάθε ενδιαφερόμενο ρήτρα εμπιστευτικότητας. Ο λόγος είναι τα συνεχή δημοσιεύματα, που σύμφωνα με τον ίδιο κάνουν κακό στις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιοι, μάλιστα, τονίζουν ότι απλά δεν έχει φτάσει η κατάλληλη πρόταση. Όχι που να ικανοποιεί τους ίδιους, αλλά να αποτελεί αξιόπιστη πρόταση για τη διασφάλιση του μέλλοντος του συλλόγου.
Η υπόθεση που μάλλον περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα είναι η υπόθεση που άνοιξε το 2017 από την εφορία για πιθανή φοροδιαφυγή στη Νιούκαστλ. Όπως και το γεγονός ότι η εταιρεία του Άσλεϊ έχει τα δικαιώματα εμπορίας των προϊόντων του συλλόγου. Θα μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να την τερματίσει και να συμφωνήσει με άλλη εταιρεία ή η συνέχεια της συνεργασίας αποτελεί προαπαιτούμενο; Σύμφωνα με τον Άσλεϊ, ναι. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να βρει μία εταιρεία, που να προσφέρει καλύτερους οικονομικούς όρους. Παρόλα αυτά, αυτός ο τομέας είναι ένας από τους προβληματικούς των διαπραγματεύσεων.
"It all comes down to one man, one constant through the last decade of absolute misery - and that"s Mike Ashley."
There"s a sense of déjà vu for #NUFC fans ????#BBC606 pic.twitter.com/Lp3BSpZZUI
— BBC 5 Live Sport (@5liveSport) 29 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Άσλεϊ είχε αγοράσει τη Νιούκαστλ για 134 εκατ. λίρες, ενώ παραχώρησε άτοκα δάνεια ύψους 111 εκατ. λιρών στον σύλλογο, προκειμένου να καλύψει προηγούμενο χρέος. Τώρα, ζητάει τουλάχιστον 300 εκατ. λίρες, με το ιδανικό σενάριο για τον ίδιο να είναι ένα ποσό στις 340 με 350. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, ότι αυτό το ποσό καλύπτει και το δάνειό του, κάτι που σημαίνει ότι όποιος αγοράσει τον σύλλογο, θα τον αγοράσει χωρίς το παραμικρό χρέος. Κανένας, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει αυτά τα χρήματα μόνο για την αγορά των μετοχών...
Πριν δύο χρόνια για παράδειγμα, όταν ο Μοσίρι αποφάσιζε να επενδύσει στην Έβερτον, ο σύλλογος είχε κοστολογηθεί στις 175 εκατ. λίρες. Ο Άσλεϊ μπορεί να θέλει να καλύψει τα έξοδά του, αλλά απέτυχε ως επιχειρηματίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχθεί τις συνέπειες, δηλαδή κάποια απώλεια του κεφαλαίου του. Και για έναν σύλλογο που έχει αυτή την εικόνα, η χασούρα θα είναι σίγουρα μεγάλη... Όποιος αγοράσει τη Νιούκαστλ θα πρέπει να κάνει μεγάλες επενδύσεις στο ρόστερ, ώστε να γίνει ξανά ανταγωνιστική.
We paid a visit to the @SportsDirectUK AGM this morning to let Mike Ashley, Sports Direct shareholders and the media know how we feel about his continued ownership of our football club.#nufc #AshleyOut #SportsDirectAGM
(Photo via @BBCEmmaSimpson) pic.twitter.com/YRCmcYwK9r
— London Magpie Group (@LondonMagpies) 11 Σεπτεμβρίου 2019
Ο μοναδικός που έφτασε κοντά στην αγορά του συλλόγου ήταν ο Κένιον. Προσπάθησε, όμως, να το κάνει με χρήματα άλλων και με δάνεια. Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κεφάλαιο, οπότε και αυτή η περίπτωση έμεινε στο ράφι. Πλέον, αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κοντά στον σύλλογο είναι ότι ο Άσλεϊ δεν θέλει ουσιαστικά να πουλήσει τη Νιούκαστλ, καθώς τον εξυπηρετεί στις επιχειρήσεις του. Όσο παραμένει στην Premier League κάθε χρόνο δηλώνει κέρδη και αποτελεί ιδανική διαφήμιση για την εταιρεία του σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Όσο ο σύλλογος παραμένει προς πώληση μόνο στη θεωρία η Νιούκαστλ αγωνιστικά οδεύει προς την καταστροφή. Διότι ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να πάρει το ρίσκο και να βάλει το χέρι στη δική του τσέπη, ενώ ο «εμφύλιος» ανάμεσα στη διοίκηση και στους οπαδούς είναι λογικό να έχει επιπτώσεις και στην απόδοση των παικτών. Στο τέλος, απλά κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Άσλεϊ δεν πουλάει τις μετοχές του...
Πηγή: gazzetta.gr