Γκιουλέκας για ψήφο αποδήμων: Είναι απαράδεκτο να έχουμε δύο κατηγοριών πολίτες

featured image

«Μία Τουρκία που ανοίγει ένα νέο μέτωπο δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί από εδώ και μπρος», δήλωσε ο βουλευτής Α" Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της  κοινοβουλευτικής Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κώστας Γκιουλέκας.

«Η Τουρκία ανοίγει ένα σοβαρό μέτωπο από το οποίο δεν ξέρω αν θα βγει νικήτρια ή ηττημένη, γιατί έχει να αντιμετωπίσει ετοιμοπόλεμο στρατό -οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία πολεμούν έξι χρόνια και μάλιστα με έναν πολύ σκληρό αντίπαλο, τον οποίο κατέβαλαν- [...] έχει να κάνει με έναν πολύ καλό δομημένο, εξοπλισμένο στρατό και αυτό δεν ξέρουμε πού θα βγάλει. Βεβαίως, το θέμα είναι πώς επηρεάζει όλο αυτό και την πατρίδα μας, γιατί εδώ πια εκφράζονται φόβοι, πρώτον μήπως αυξηθούν ακόμη παραπάνω οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την πατρίδα μας, ενώ το δεύτερο είναι μήπως μία αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία στις επιχειρήσεις στη Συρία την αναγκάσει κατά την προσφιλή της τακτική να εκτρέψει την κρίση, δημιουργώντας μια άλλη τεχνητή πόλωση σε ένα άλλο σημείο --ενδεχομένως Ανατολική Μεσόγειο ή Αιγαίο», εξήγησε ο κ. Γκιουλέκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλα αυτά», πρόσθεσε, «πρέπει να τα παρακολουθήσουμε πάρα πολύ ψύχραιμα, αλλά με έναν όρο, ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι αφενός μεν η Τουρκία δεν μπορεί να είναι ο διεθνή ταραξίας, ο οποίος συμπεριφέρεται όπως θέλει παντού και αυτό το κάνουμε σε όλα τα φόρα και όπου βρεθούμε» είπε.

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε κι αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι να εκπέμπουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γειτονιά της, αλλά από την άλλη διαθέτει και έναν πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την ειρήνη της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι «ο κ. Μητσοτάκης διστάζει να διεκδικήσει μέσα από διπλωματικές οδούς κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας», ο κ. Γκιουλέκας παρατήρησε:

«Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει μιλώντας να αναλογίζεται ότι τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησε αυτόν τον τόπο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τον Μάιο του 2019 έως σήμερα έχουμε αύξηση 200% στις ροές. Αλλά αυτό είναι κάτι άλλο. Οι ροές δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα, κάποιοι άλλοι ανοίγουν την "κάνουλα". Το ζήτημα είναι τι κάνουμε. Κι εμείς τουλάχιστον έχουμε πει ότι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι μπορεί να κάνει, το να στέλνει δηλαδή το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου δε φυλάσσεται τίποτα [...] όλο αυτό που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να αφήσει τους ανθρώπους να περιφέρονται μέσα στη χώρα, χωρίς κανένας να ξέρει πού βρίσκονται, πώς διαβιούν, σε ποια μέρη αυτοί και οι οικογένειές τους περνούν [...] όλο αυτό το ανατρέπουμε».

«Το ανατρέπουμε» συνέχισε «με την πολύ δυναμική φύλαξη των συνόρων-και των θαλασσίων, γιατί και η θάλασσα έχει σύνορα- το ανατρέπουμε δημιουργώντας κέντρα κλειστού τύπου, για να ξέρει ο καθένας όταν έρχεται στην Ελλάδα ότι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα δεν μπορεί να περιφέρεται όπου θέλει, αλλά θα βρίσκεται σε κάποια κέντρα κλειστού τύπου, όπου εκεί θα εξετάζεται από πού έρχεται, τι ακριβώς ζητάει στην πατρίδα μας και αν μεν υποβάλει κάποιο αίτημα για άσυλο σε ένα τρίμηνο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων και τη μέχρι σήμερα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε:

«Τεσσεράμισι χρόνια φωνάζαμε στη Βουλή: Ψήφο στους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι απαράδεκτο να έχουμε δύο κατηγοριών πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αρνείται. Ερχόμαστε και λέμε τώρα, ότι αυτό που εμείς ζητούσαμε ως αντιπολίτευση τώρα ως κυβέρνηση αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να το κάνουμε άμεσα, φέρνοντας το σχετικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να ενημερωθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ τι εφευρίσκει τώρα; Λέει, όχι, να μην το κάνουμε με αυτή τη διαδικασία, να το κάνουμε με την άλλη. Αν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ας έλθει να εξασφαλίσει το μείζον που είναι να ψηφίζουν οι άνθρωποι αυτοί και ας βρούμε τον τρόπο».

Νεότερη Παλαιότερη