«Αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση» και «έμπρακτη απόδειξη της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα» χαρακτηρίζει την επαναφορά της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).
Μάλιστα, εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος.
Επισημαίνει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να διαπραγματευτεί, ώστε η Ελλάδα να γίνει εκ νέου ασφαλίσιμη, να επανέλθει στην ομάδα των χωρών εμπορεύσμου κινδύνου (marketable risk) και να αποκατασταθεί πλήρως η κάλυψη από τις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων.
Αναλυτικότερα, κατά τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, η πλήρης άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην αύξηση των εξαγωγών και στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς ήταν εκείνοι που κατεξοχήν υπέστησαν τις επιπτώσεις των capital controls και αντιμετώπισαν εν μέρει τα σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές τους πραγματοποιώντας αναγκαστικά ένα μεγάλο αριθμό συναλλαγών στο εξωτερικό, με σημαντικές απώλειες για την ελληνική οικονομία.
«Αναμένουν λοιπόν και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση των προϋποθέσεων απρόσκοπτης χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους για τις ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία είναι δεδομένη για τους ανταγωνιστές τους στις διεθνείς αγορές, με αμεσότερο μέτρο την κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν.128/75 για τα δάνεια που αποπληρώνονται με προϊόν εξαγωγών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η σταδιακή διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας και η επαναφορά της στην κανονικότητα υπαγορεύει, κατά τον ΣΕΒΕ, να γίνει ακόμη μια ενέργεια ως προς την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί ώστε η Ελλάδα να γίνει πάλι ασφαλίσιμη, να επανέλθει στις εμπορεύσιμες χώρες και να αποκατασταθεί πλήρως η κάλυψη από τις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων προς Ελλάδα. Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή της η ΕΕ (2018/C 457/04) γνωστοποίησε την παράταση της εξαίρεσης της χώρας μας από τη λίστα χωρών εμπορεύσιμου κινδύνου (exemption from the marketable risks countries), μέχρι το Δεκέμβριο του 2019» καταλήγει η ανακοίνωση.