Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς ένα ιστορικό συνέδριο για την ανασυγκρότησή του, στο οποίο θέλουμε να εμπλακούν όλοι όσοι τα τελευταία χρόνια μας στήριξαν και με τους οποίους δώσαμε κοινούς αγώνες, επεσήμανε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».
Όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για «ένα συνέδριο τομής, που φιλοδοξούμε να είναι ένα ιστορικό» σημειώνοντας ότι «φιλοδοξούμε να εμπλακούν και να συμμετάσχουν ενεργά όλοι αυτοί που τα τελευταία χρόνια -και όχι μόνο την περίοδο των εκλογών- μας παρακολούθησαν, μας στήριξαν, δώσαμε κοινές μάχες και κοινούς αγώνες».
Για την κριτική ως προς τον τρόπο εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα προσωποπαγών κομμάτων τα οποία είναι χωρισμένα σε διάφορα βιλαέτια και φέουδα, που το ένα υπονομεύει το άλλο και περιμένει πότε θα υπάρξει το παραπάτημα του αρχηγού για να έρθει η δική του ώρα. Αυτά δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατική κουλτούρα της Αριστεράς, τη δημοκρατική της παράδοση, την έννοια της συλλογικής δράσης, με το μοντέλο που εμείς διεκδικούμε να κάνουμε πράξη, το μοντέλο της οργανωμένης σχέσης με την πολιτική όπου, βεβαίως, πολλά πρέπει να διορθώσουμε έτσι ώστε να γίνει πιο ελκτικό και να λειτουργήσει ως "μαγνήτης" για να μπουν πολύ περισσότεροι νέοι άνθρωποι, και στην ηλικία, στην υπόθεση της πολιτικής».
Σε όσους μιλούν για «κλειστό και δογματικό κόμμα» ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνει ότι «προφανώς αναφέρονται σε άλλες εκδοχές της Αριστεράς με τις οποίες έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Αναφερόμενος στο πρόσωπό του, είπε ότι δεν είναι «στενά προσωπικό το ζήτημα. Προσωπικές αναφορές έχουν γίνει και για άλλους, αν και όχι με τόσο μεγάλη ένταση. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι επιχείρησαν με αυτή την μέθοδο να απαλλαγούν από το "βαρίδι", όπως το ονομάζουν, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα της Αριστεράς. Διότι η επιδίωξη διαφόρων κέντρων είναι, ουσιαστικά, να μεταμορφώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταμνημονιακό σκηνικό, ως έναν από τους δύο παράγοντες του δικομματισμού, θυμίζοντας τον παλιό δικομματισμό, στη θέση του διπολισμού που έχει διαμορφωθεί στη νέα περίοδο. Έναν δικομματισμό στα καλούπια και με βάση τις διαθέσεις των κυρίαρχων κύκλων».