Η νήσος της Σαρδηνίας φημίζεται για την ποιότητα και το χρώμα της θάλασσάς της, αλλά κυρίως της παραλίας, όπως της Κόστα Σμεράλδα, για τη μοναδική κρυσταλλική άμμο της (λευκός χαλαζίας), που δυστυχώς λυμαίνονται πολλοί τουρίστες που θέλουν να κρατήσουν ένα ενθύμιο από τις διακοπές τους. Παρ' όλο που απαγορεύεται, αυτοί συνεχίζουν να παίρνουν μαζί τους κάποια ποσότητα που συνήθως οι Αρχές του αεροδρομίου την ανακαλύπτουν και την κατάσχουν. Η μοναδική αυτή άμμος συλλέγεται για να επιστραφεί στον τόπο προορισμού της. Όμως…
[expander_maker more="Διαβάστε περισσότερα" less="..."]
«Πιστεύαμε πως θα ήταν μία φιάλη άμμος, όμως από το αεροδρόμιο της Όλμπια μας προειδοποίησαν: κοιτάξτε, εδώ έχουν μαζευτεί 10 τόνοι άμμου και πετρωμάτων. Κλοπή την κλοπή, μήνα τον μήνα, τόση είναι η ποσότητα που έχει μαζευτεί την τελευταία 10ετία από τους αυτοσχέδιους «αμμολήπτες» μόνο από μία μικρή περιοχή της νήσου.
Το μέγεθος αυτό αναδεικνύει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον από την απερισκεψία και την κακή ανατροφή των ανθρώπων, που θέλουν να βάλουν στη βαλίτσα τους ένα μικρό δείγμα των διακοπών τους σε ένα από τα ειδυλλιακότερα μέρη της Ιταλίας.
«Είναι εντυπωσιακό, γιατί καταδεικνύει πόσο διαδεδομένη είναι η συνήθεια να παίρνει κανείς άμμο από την παραλία. Τις περισσότερες φορές γεμίζουν μπουκάλια νερού του μισού λίτρου, χωρίς να δίνουν σημασία στη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της προστατευόμενης ζώνης της Ταβολάρα, Αουγκούστο Ναβόνε.
Όμως, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τις Αρχές στην Σαρδηνία, όχι μόνον να αποκαταστήσουν την «κλεμμένη» άμμο, αλλά και να λάβουν δραστικά μέτρα για την αποτροπή της.
Όπως προσθέτει ο Ναβόνε, με τη συνεργασία γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι εντοπίσθηκαν δύο ζώνες συμβατές με την άμμο, τις πέτρες, τα κοχύλια και τα άλλα φυσικά υλικά που λίγο-λίγο κατάσχονταν και γέμισαν τις αποθήκες του αεροδρομίου της Όλμπια. Η άμμος και τα άλλα υλικά επανήλθαν στην παραλία του Πόρτο Σαν Πάολο, νοτίως της Όλμπια και στη νήσο της Ταβολάρα. Μία διαδικασία καθόλου εύκολη, που, όμως, εκτελέστηκε με επιτυχία και έγκαιρα, πριν από την έναρξη της παραθεριστικής περιόδου.
Ωστόσο, ο στόχος είναι πλέον να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Μία παραδοσιακή μέθοδος είναι «σε συμφωνία με τις Αρχές του, να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο της Όλμπια πληροφοριακό υλικό που προειδοποιεί τους παραθεριστές για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν: το να αφαιρούν άμμο αποτελεί αδίκημα και αποτελεί καταστροφή του περιβάλλοντος. «Προβλέπεται να τοποθετήσουμε σε έναν κύλινδρο από πλεξιγκλάς όλα τα κοχύλια που κατασχέσαμε και να τοποθετήσουμε μία επιγραφή σε πολλές γλώσσες», πρόσθεσε ο Ναβόνε
Πηγή: Corriere della Sera, twnews.it, ΑΠΕ-ΜΠΕ
[/expander_maker]
Tags
ΔΙΕΘΝΗ