Ανήκε στον Απόλλωνα αλλά δεν πήγε ποτέ στην Κύπρο και πουλήθηκε σε έξι μέρες στη Μπενφίκα. Ολο το story με τους Ραμαντάνι και Ζάχαβι και το μανατζερικό παιχνίδι. Ο Μήτρογλου και ο Ολυμπιακός...
Είναι η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης. Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι. Η «Βασίλισσα» κατέθεσε την ρήτρα των 60 εκατομμυρίων στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης κι έκανε δικό της τον Λούκα Γιόβιτς. Κοιτώντας την καριέρα του με μια γρήγορη ματιά διαπιστώνεις πως τον Ιανουάριο του 2016 τον είχε αγοράσει ο Απόλλων Λεμεσού από τον Ερυθρό Αστέρα!
Τι πραγματικά είχε συμβεί; Ο Λούκα Γιόβιτς ήταν ακόμα μία μεταγραφή «φάντασμα» εκείνης της εποχής. Δεν ήταν μόνο ο μικρός Γιόβιτς τότε στον Απόλλωνα. Μόνο η κυπριακή ομάδα είχε κάνει άλλες 7 τέτοιες μεταγραφές. Και δεν ήταν η μοναδική στην Ευρώπη βεβαίως βεβαίως. Η Βιτορούλ (του Χάτζι) στην Ρουμανία, η Μουσκρόν στο Βέλγιο... Ελεγχόμενες πλήρως από τον μεγαλοατζέντη Πίνι Ζάχαβι έκαναν την... δουλειά για τους μάνατζερ. Γιατί ο Πίνι Ζάχαβι είχε αρχίσει την συνεργασία του με τον Σέρβο ατζέντη, Φάλι Ραμαντάνι.
Τι είχε συμβεί λοιπόν με τον Λούκα Γιόβιτς; Πως τον «αγόρασε» ο Απόλλων Λεμεσού, που πήγαν αυτά τα λεφτά, τι προμήθειες έχουν βγάλει οι Ραμαντάνι και Ζάχαβι από τις μεταγραφές και πως ο Ερυθρός Αστέρας αποφάσισε να τον «πουλήσει» σε μια κυπριακή ομάδα.
Καθεστώς τρίτης ιδιοκτησίαςΤο θέμα προφανώς δεν έχει να κάνει με τον Λούκα Γιόβιτς. Ηταν ένα τεράστιο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που εν τάχει θα σας αναλύσουμε πριν επιστρέψουμε στην ιστορία του Σέρβου.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 προφανώς επηρέασε και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Η κρίση δημιούργησε στο ποδόσφαιρο το καθεστώς της τρίτης ιδιοκτησίας. Τι σημαίνει αυτό; Πως ισχυρά οικονομικά άνθρωποι του ποδοσφαίρου αγόραζαν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών έχοντας την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους. Ουσιαστικά αντικαθιστούσαν τις τράπεζες με σκοπό βεβαίως το κέρδος κάτω από το... τραπέζι.