Φωτίου για εθνικές εκλογές 2019: Δεν είναι το ίδιο κλίμα με τις ευρωεκλογές

featured image

Λίγες μέρες πριν την προσφυγή των Ελλήνων στις κάλπες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψήφια στον Νότιο Τομέα της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, Θεανώ Φωτίου βλέπει τα πράγματα αλλιώς σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

«Δεν είναι το ίδιο κλίμα με τις ευρωεκλογές, ο κόσμος έχει μεγάλη ανησυχία αν θα έλθει στην εξουσία το παλιό καθεστώς, το οποίο τον κατέστρεψε. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ολοκαίνουριος; Είναι ο ίδιος, που το 2013 μέχρι το 2015 καθόταν στην καρέκλα του υπουργού της διοικητικής ανασυγκρότησης. Είναι αυτός που απέλυσε, που έβαλε σε διαθεσιμότητα κοινωνικούς λειτουργούς», τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί του ενδεχομένου νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την 7η Ιουλίου επισήμανε: «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα κυβερνούσαμε μόνοι μας και το αποδείξαμε».

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει "είμαι σίγουρος ότι είμαι πρώτος" -έχει προεξοφλήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού- αλλά και ότι "δε μου φτάνει, θέλω αυτοδυναμία", δηλαδή "θέλω να κυβερνήσω μόνος μου"», πρόσθεσε, αντιπαραβάλλοντας ότι «εμείς είχαμε μία πολύ ισχνή πλειοψηφία -ακόμη και με τις συνεργασίες μας- κι όμως κυβερνούσαμε 4,5 χρόνια».

«Γιατί θέλει λευκή επιταγή ο κ. Μητσοτάκης; Στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που τον ενοχλεί γιατί ξέρει ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμπράξει [...], το έχει πει σε όλους τους τόνους [...] το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι να απομυζήσει ψήφους από το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή, γι" αυτό και η γραμμή της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε το ΚΙΝΑΛ, ήταν αυτοκτονική γραμμή για το ΚΙΝΑΛ. Τέσσερα χρόνια δε διαφοροποιήθηκαν μέσα στη Βουλή σε τίποτε από τη ΝΔ, είχαν τον ίδιο λόγο», παρατήρησε.

«Δεν πιστεύω ότι έχει κριθεί η μάχη των εθνικών εκλογών, γιατί κάθε μέρα [...] βλέπω ανθρώπους οι οποίοι είναι δημοκρατικοί, θεωρούν ότι δεν μπορεί να ξαναγυρίσει μία Δεξιά, η οποία μάλιστα θα είναι η μοναδική -όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης- κυρίαρχος του παιχνιδιού, μία Δεξιά η οποία έχει μετατοπιστεί πάρα πολύ από τις εποχές που ήταν ένα κόμμα, το οποίο θεωρούσε κανείς ναι μεν Δεξιό, αλλά ότι έχει και φιλελεύθερες απόψεις. Σήμερα αυτό το κόμμα δεν είναι εκεί που ήταν πριν 20 χρόνια, έχει μετατοπιστεί προς τα ακροδεξιά, απορροφά κομμάτια της ακροδεξιάς», εκτίμησε η κ. Θεανώ Φωτίου όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενη στην κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η αναπληρώτρια υπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς βρήκαμε ένα τοπίο καθημαγμένο και σήμερα όλοι θέλουν να ξεχάσουν ανεπιστρεπτί τι παραλάβαμε το 2015, δε θέλει να θυμάται κανείς [...] αυτό που παραλάβαμε το 2015 ήταν ότι σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης δεν υπήρχε προϋπολογισμός για την ακραία φτώχεια, άφησαν τους ανθρώπους να καταρρέουν [...] ο προϋπολογισμός της πρόνοιας ήταν ο μικρότερος σε όλη την Ευρώπη, το χαρτοφυλάκιο μετρούσε 54 υπαλλήλους, 200 επιδόματα δίνονταν από 120 πηγές χωρίς ενιαία κριτήρια, χιλιάδες ιδιωτικά κριτήρια δεν είχαν καταγραφεί και ελεγχθεί ποτέ, οι ανάπηροι ζούσαν σε ανασφάλεια, υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές».

Αποτιμώντας πώς επικοινωνήθηκαν οι πολιτικές αυτές ανέφερε: «Αντί να είμαστε συνεχώς μέσα στα υπουργεία και να δουλεύουμε για το καλό του ελληνικού λαού, αντί να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια από τη μια και από την άλλη να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάναμε στην πρόνοια -όλη την πρόνοια ψηφιακή, όλα τα επιδόματα σε έναν φορέα, για να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά- αντί να κάνουμε όλη αυτή τη δουλειά μυρμηγκιού από το πρωί μέχρι το βράδυ, έπρεπε να έχουμε βγει εδώ και δύο χρόνια στον ελληνικό λαό και να του λέμε και τι βρήκαμε, κάθε μέρα και τι κάναμε μέχρι εκείνη την ώρα; [...] Δεν ήμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια να διαδίδουμε ψεύδη, αυτό είναι το "μεγάλο λάθος" μας».

Η κ. Θεανώ Φωτίου, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 επισήμανε ότι «ρίξαμε την παιδική και γενική φτώχεια στα επίπεδο του 2005, στις εποχές της λαμπρής ανάπτυξης, αυτό καταφέραμε με τους νόμους και τις δράσεις που κάναμε και από τους 700.000 ανθρώπους που βρίσκονταν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, στο ΚΕΑ, σήμερα φτάσανε στους 450.000».

Αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνει η ΝΔ για την οικονομία σχολίασε: «Όλο το παραμύθι ο κ.Μητσοτάκης το έδρασε στις φοροελαφρύνσεις, ότι θα έκοβε δυσβάσταχτους φόρους για τον ελληνικό λαό. Το 2019 δεν θα κάνει απολύτως τίποτε, το είπε. Το 2020 τι υπόσχεται στον ελληνικό λαό; Φοροελάφρυνση στα εισοδήματα από 9000-10000, στον συντελεστή 9% [...] Αυτό σημαίνει 10 ευρώ τον μήνα, αυτό λέει ότι θα του κόβει του ελληνικού λαού και μόνο για όσους έχουν 9.000-10.000 ευρώ εισοδήματα, όλα τα άλλα παραμένουν ως έχουν».

Νεότερη Παλαιότερη