Παππάς: Η μεσαία τάξη καταστράφηκε το 2010 με 2014

featured image

«Έδαφος δικαιολογιών» στρώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, «αν, ο μη γένοιτο, έχουμε εξελίξεις πολιτικές άλλες, για να ακυρωθούν» τα θετικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου διότι, όπως τόνισε, αναφερόμενος και στις συντάξεις, το αντίθετο δείχνει ότι «επιμένει στο να κρατάει τις "δίδυμες" περικοπές στο πρόγραμμά της». Όπως σημείωσε, υπάρχουν διαρροές «από τον γνωστό- άγνωστο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι τα μέτρα τα θετικά τα οποία ψηφίσαμε, δεν του πολυαρέσουν» και πρόσθεσε ότι «ο λαός έχει στα χέρια του την επιλογή».

Υπογράμμισε δε, ότι «βλέπουμε τη ΝΔ να θέτει τις βάσεις για να κάνει άλλη πολιτική για το αφορολόγητο από αυτή που λέει ότι θα κάνει», καθώς, όπως είπε, οι «δίδυμες» περικοπές ήταν στο πρόγραμμά της και «είχε βουίξει ο τόπος ότι παρακαλούσατε να μη μας αφήσουν να ακυρώσουμε τα μέτρα της δίδυμης μείωσης, του αφορολογήτου και των συντάξεων, τα οποία είχατε ενσωματωμένα στο πρόγραμμά σας».

Ο κ. Παππάς τόνισε πως θεωρούσε αυτονόητο για τη ΝΔ να «σπάσει το κοινοβουλευτικό εμπάργκο» για το θέμα του αφορολογήτου ενώ ανέφερε πως «κάποιες ορέξεις, είναι προφανές, ότι έχουν ανοίξει».

Για τις αιτίες της απώλειας δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι υπάρχει κόπωση του πληθυσμού και εκτιμήθηκε λανθασμένα ότι τα θετικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν «αφομοιώνονται στην οικονομία και αμέσως αλλάζουν τη διάθεση του κόσμου». Αναφέρθηκε επίσης, σε καθυστερήσεις που επηρέασαν τη μεσαία τάξη, η οποία όμως, «κατεστράφη το 2010 με 2014», σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «έχει αρχίσει και στήνεται ένα αφήγημα που στο τέλος της ημέρας και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο θα έχει νέο κύμα λιτότητας» και «η μεσαία τάξη θα υποφέρει όπως το "10 με "14».

Για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εθνικών εκλογών, ο κ. Παππάς είπε ότι μισό εκατομμύριο με 600.000 άνθρωποι που δεν πήγαν στην ευρωπαϊκή κάλπη, θα προσέλθουν στην εθνική και «πάρα πολλοί πολίτες κάνουν άλλες επιλογές από αυτές που έκαναν στις ευρωπαϊκές εκλογές».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει πισωγύρισμα». Όπως είπε, «η ΝΔ δεν έχει βάλει μυαλό από τις πολιτικές ‘10-‘14 που το ΔΝΤ ήταν αυτό που έβαζε τις ορίζουσες των οικονομικών πολιτικών. Είναι οι πολιτικές οι οποίες συμβάλλουν όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην κοινωνική και την πολιτική αστάθεια. Άρα, ψήφος στη ΝΔ θα συμβάλει και στην πολιτική αστάθεια».

Επίσης, ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία δημόσια τηλεοπτική συζήτηση, «όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης», μεταξύ των δύο και μεταξύ όλων, προσθέτοντας πως «μία οργανωμένη και σε θεματικές, αντιπαράθεση των δύο βασικών διεκδικητών της πρωθυπουργίας, είναι κάτι το επιβεβλημένο».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου, είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία πολιτικού θεάτρου» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σύγχυση και ξεκάθαρη στρατηγική, καθώς «αποφάσισε, απελπισμένη ούσα, πριν από τις εκλογές, να κάνει ακόμα κάποιες κινήσεις». Έθεσε δε το ερώτημα, γιατί δεν ψηφίστηκε η τροπολογία της ΝΔ για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι μετά τις εκλογές, θα πηγαίναμε σε αυτή την κατεύθυνση».

«Η πρόταση της ΝΔ για το αφορολόγητο είναι επίσημη και κατατεθειμένη στα πρακτικά της Βουλής και δεν την έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Δεν συμμετέχουμε στον πολιτικό εκβιασμό» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τη ΝΔ ως πολιτικό και κοινωνικό δράκο. Υπογραμμίζουν την πολιτική τους αμηχανία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του, είπε ότι «αποδεχόμαστε το μέτρο, αλλά να νομιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία κατ΄εξαίρεση, θα το σκεφτούμε». «Θα πάμε στις συνεδριάσεις και θα καταγγέλλουμε την ανεπανάληπτη έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης» πρόσθεσε. Επίσης, απέκρουσε το ενδεχόμενο συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ένα κόμμα με τον καλώς εννοούμενο πολιτικό εγωισμό, με την ιστορία τη δική μας και το παρελθόν, δεν έχει σε τίποτα να ντραπεί όταν αρνείται να τον θεωρούν δεκανίκι, άλλων κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκανίκι δεν είμαστε κανενός. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και σε ποιο κόμμα έχουμε την τιμή να ανήκουμε».

Επίσης, μιλώντας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε πως «τέτοιος άνθρωπος δύσκολα βρίσκεται», αρνούμενος ωστόσο να απαντήσει στο ενδεχόμενο πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση αυτή ως «μικροπολιτική».

Νεότερη Παλαιότερη