Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη με φόντο τις εθνικές εκλογές

featured image

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί η επιλογή νέας ηγεσίας για τη Δικαιοσύνη στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών 2019. Εισαγγελέας και πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποχωρούν στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, με αποτέλεσμα η επιλογή των διαδόχων τους από το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει των εκλογών, να βρίσκεται στο αέρα.

Αν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν, ήδη, δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και τυπικά από το Σύνταγμα δεν απαγορεύεται να συνεχιστούν πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «θεσμικά ευαίσθητο θέμα» καθώς είθισται οι επιλογές να γίνονται στα μέσα Ιουλίου αμέσως μετά την λήξη της θητείας των ανώτατων λειτουργών της δικαιοσύνης. Εξαίρεση αποτέλεσε η επιλογή της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου όταν το 2016 πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη βρέθηκε να αναμένει την αποχώρηση της συναδέλφου της.

Πάντως, οι υποψήφιοι τόσο για την εισαγγελία όσο και για την προεδρία του Αρείου Πάγου έχουν, ήδη, περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί και η προεπιλογή από τη Βουλή καθώς για τη θέση του προέδρου έχουν προκριθεί οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ για αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ωστόσο, αποτελεί μια άτυπη θεσμική υποχρέωση για το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Πολιτική σύγκρουση

Οι παραπάνω διαδικασίες αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει νέος πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha. Ωστόσο, συνέχισε, «υπάρχει μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία».

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη όπως έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «εκείνοι θέλουν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις». «Στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωπα με υποθέσεις διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης και όχι στο πλαίσιο του δηλητηρίου που ρίχνει η Νέα Δημοκρατία στον δημόσιο διάλογο.

Μέσω του ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις δρομολογούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. στην πολιτική παίζει ρόλο και ο τρόπος που φεύγεις όταν χάνεις. Το 2015, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβαναν ότι το κόμμα τους είναι "κάθε λέξη του Συντάγματος". Πέρασαν μόνο τέσσερα χρόνια και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι έχουν τσαλαπατήσει, τσαλακώσει και διαλύσει κάθε λέξη του Συντάγματος. Με αποκορύφωμα τον χειρισμό που γίνεται για να γίνουν οι εκλογές 7 Ιουλίου, με πρόσχημα ότι υπάρχουν ακόμα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Θα ευχόμουν να ήταν αυτός ο λόγος. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι», τόνισε.

«Είναι ήδη σε αποδρομή η κυβέρνησή του και με το πνεύμα και με το γράμμα του Συντάγματος. Το θέμα του ορισμού νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό. Τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου προσπαθεί να βάλει χέρι και να διορίσει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ποιοι λόγοι βρίσκονται πίσω από αυτήν τη μεθόδευση. Η κυβέρνηση όμως δείχνει πρωτοφανή απαξία στην ψήφο του λαού και αδιαφορεί για το τι πιστεύουν οι πολίτες» σημείωσε, προσθέτοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ πως «αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος που μπορεί να κλείσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας».

Από την πλευρά του, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα του διορισμού ηγεσίας στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Από τη στιγμή όμως που ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα.

Επίσης, τόνισε πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ως άνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν δύναται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει αφαιρεθεί από το υπουργικό η αιτιολογική βάση της αρμοδιότητας ακόμη και αν η προκήρυξη των εκλογών γίνει στις 10 Ιουνίου και όχι την προσεχή Δευτέρα.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για το διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί μνημείο υποκρισίας, καθώς κανένα απ’ αυτά τα κόμματα στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δε στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσει η ηγεσία των δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς το θέλουν όλοι τους και τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των διορισμών, μόνο και μόνο για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια και να υπηρετούν σκοπιμότητες», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Νεότερη Παλαιότερη