Μπακογιάννης: Το άσυλο πρέπει να τελειώνει έτσι όπως υπάρχει σήμερα

featured image

«Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο, στοχοθεσία και συμπράξεις. Όσο λειτουργούμε ο καθένας ξεχωριστά στο μικρόκοσμό του, νομοτελειακά θα αποτυγχάνουμε», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών σε ημερίδα με τη συμμετοχή κατοίκων του Πεδίου του Άρεως, φοιτητών και φορέων που έγινε σήμερα στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του Πανελληνίου.

Οι κάτοικοι βιώνουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα καθημερινά και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε πως το γεγονός ότι οι τοξικοεξαρτημένοι έφυγαν από το Πεδίον του Άρεως και πήγαν απλώς σε άλλα σημεία της πόλης δείχνει το πρόβλημα. «Να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Έχουμε αποτύχει γιατί δεν έχουμε σχέδιο και γιατί δεν έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Έχουμε καταφέρει ακόμα και στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών να λειτουργούμε με ιδεοληψίες και δεν έχουμε φτάσει στο αναγκαίο σημείο να συμφωνούμε έστω στα βασικά», ξεκαθάρισε και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και δικαιώματα χρηστών και κατοίκων».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Συγκεκριμένα κάλεσε τους συνυποψηφίους του να συμφωνήσουν ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση «ο Δήμος να διεκδικήσει το δικαίωμα να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης, πάντα σε συνεργασία με την θεραπευτική και την πανεπιστημιακή κοινότητα».  Σχετικά με τη λειτουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών είπε ότι είναι υπέρ αλλά δεν θεωρεί πως είναι πανάκεια.

«Ναι, οι ελεγχόμενοι χώροι χρήσης ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, όμως δεν αρκεί. Και έχει μεγάλη σημασία η χωροθέτηση η οποία δεν μπορεί να γίνει με διαταγές και εντολές αλλά ενδεχομένως να συνδυαστεί με υφιστάμενες δομές υγείας. Μόνοι τους οι ελεγχόμενοι χώροι δεν θα κάνουν τίποτα. Πρέπει να συνδυαστούν και με Κέντρα Ημέρας και υπνωτήρια. Είναι ντροπή που η Αθήνα δεν έχει τέτοιες δομές», τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων τονίζοντας πως χρειάζεται διαβούλευση και συζήτηση με τους κατοίκους στις γειτονιές που ζουν το πρόβλημα και όλες τις προεκτάσεις του κάθε μέρα.

«Έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά εδώ και πολλά χρόνια το οποίο το έχουμε αφήσει στο συρτάρι. Εφόσον το Κράτος δεν προχωράει μπροστά, ο Δήμος να πάρει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με επιστήμονες, με τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους», συνέχισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεκινά από την πρόληψη, μετά αφορά τη θεραπεία και βέβαια την επανένταξη.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να γίνει street work και να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Κέντρο Πρόληψης σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.
«Να τα ενισχύσουμε, να τα στηρίξουμε. Και ας κάνουμε επιτέλους με γενναιότητα την αυτοκριτική μας. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ από το 2015. Δεν γίνεται να είμαστε στο 2019 και να ξεκινάμε το σχεδιασμό μας από το μηδέν», υπογράμμισε. Ειδικά για την πρόληψη επισήμανε ότι έχει αλλάξει και είναι ζητούμενο να εστιάσουμε στις ευάλωτες ομάδες.

«Όλη αυτή η συζήτηση για να έχει νόημα απαιτεί επιτέλους ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλία. Δεν μπορεί να κρύβεται από τις ευθύνες του και να δείχνει την εκάστοτε κυβέρνηση με το δάκτυλο γιατί ο Δήμος και οι δημότες πληρώνουν το λογαριασμό της απόλυτης εγκατάλειψης ολόκληρων περιοχών της Αθήνας», τόνισε.

Επιπλέον, ειδικά για την κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ ο Κώστας Μπακογιάννη είπε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο ιδεών και όχι παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
«Αυτό που συμβαίνει στην ΑΣΟΕΕ δεν είναι επιτρεπτό και αποδεκτό. Το άσυλο πρέπει να τελειώνει έτσι όπως υπάρχει σήμερα. Το άσυλο υπάρχει για τις ιδέες και τις σκέψεις. Δεν υπάρχει για τους εγκληματίες και τους παραβάτες», υπογράμμισε ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την αναβάθμιση του Πεδίον του Άρεως επανέλαβε πως όποιος και αν είναι περιφερειάρχης θα πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νεότερη Παλαιότερη