Με φεμινιστικό άρωμα το ντεφιλέ του Οίκου Dior

featured image

Πώς φοριέται το New Look, το πνεύμα του στιλ Dior το 2019; Η Ιταλίδα σχεδιάστρια του οίκου Μαρία Γκράτσια Κιούρι τού έδωσε μια φεμινιστική χροιά εμπνεόμενη από τα Teddy Girls, την αγγλική αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1950.

Εφαρμοστές μπλούζες που δένουν με φιόγκο στον λαιμό συνδυάζονται με γκρι φαρδιές μίντι φούστες από ανδρικό ύφασμα για κοστούμι, φαρδιές μαύρες ζώνες εφαρμόζουν στη μέση, παπούτσια μυτερά μπροστά και με τακουνάκι kitten heel ή μαύρα σκαρπίνια φοριούνται με κοντές κάλτσες και καπέλα bucket, με το καρό να κυριαρχεί: η κολεξιόν που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Παρίσι ήταν ακαταμάχητα ρετρό και εγγλέζικη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094622034-0"); });

Στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων κάθονταν η ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς, τα μοντέλα Κάρλι Κλος, Ναταλία Βοντιάνοβα, Κάρα Ντελεβίν και η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νιγηριανή Μπιάνκα Τζάγκερ. Ο Dior επέλεξε το μουσείο Ροντέν για το ντεφιλέ του και κάλυψε τους τοίχους του περιπτέρου του με γράμματα τα οποία σχηματίζουν γυναικεία γυμνά κορμιά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η δημιουργός αυτού του αλφάβητου είναι η 87χρονη Μπιάνκα Μένα. Η Ιταλίδα καλλιτέχνης, που υιοθέτησε το ανδρικό ψευδώνυμο Τομάσο Μπίνγκα για να έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο της τέχνης, άνοιξε το ντεφιλέ δηλώνοντας στα ιταλικά: «Ως γυναίκες και φεμινίστριες οφείλουμε εμείς οι ίδιες να διαφεντεύουμε τη ζωή μας και η εξέγερση αυτή θα είναι η σιωπηρή μας νίκη».

Δίπλα της στέκονταν δύο μoντέλα με T-shirt που είχαν σε μεταξοτυπία το μήνυμα «Sisterhood global» (Παγκόσμια Αδελφότητα) και «Sisterhood is Powerful» (Αδελφότητα σημαίνει δύναμη), ένας φόρος τιμής στα έργα της Αμερικανίδας φεμινίστριας Ρόμπιν Μόργκαν που υμνούν το πνεύμα της αδελφότητας.

Γυναικεία αλληλεγγύη

«Η μόδα έχει αυτό το πνεύμα υποστήριξης της γυναίκας σε όλες τις καταστάσεις. Πρέπει να κάνουν συνεργασίες με άλλες γυναίκες καλλιτέχνες για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε η Μαρία Γκράτσια Κιούρι που είχε ήδη κάνει συνεργασίες με γυναικεία ομάδα ακροβατών και μια χορογράφο.

«Σήμερα η μόδα είναι μια πολιτική πράξη. Ο κόσμος θέλει πίσω από τα ρούχα, τις τσάντες και τα παπούτσια που αγοράζει να υπάρχουν αξίες στις οποίες πιστεύει. Τα δικά μου ρούχα θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη προβολή στις γυναίκες καλλιτέχνες. Είναι πιο εύκολο γι αυτές να εισακουστούν μέσω της μόδας, αυτού του ποπ χώρου, παρά μέσω των θεσμικών διαύλων», πρόσθεσε.

Η κολεξιόν είναι μια ωδή στους δεσμούς του Ντιορ με τη Βρετανία. Η επιφανής πελάτισσά του, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, είχε φορέσει το 1951 ένα φόρεμα Ντιόρ για το επίσημο πορτρέτο της με αφορμή τα 21α γενέθλιά της.

Για να αποδώσει εκ νέου τη δεκαετία του 1950 και το New Look, η Μαρία Γκράτσια Κιούρι εμπνεύστηκε από το κίνημα των Teddy Girls «που έζησε αυτά τα χρόνια εντελώς διαφορετικά» συνδυάζοντας ρούχα της εδουαρδιανής εποχής με παντελόνια τζιν και δερμάτινα μπουφάν.

Η Κιούρι ελάφρυνε την γυναικεία σιλουέτα για να την κάνει «λιγότερο αστική» και αντικατέστησε τα βαριά υφάσματα με «τεχνικά» υλικά για να δώσει έναν σπορ τόνο. «Οι σύγχρονες γυναίκες πρέπει να μπορούν να βάζουν αυτά τα ρούχα στη βαλίτσα και να ταξιδεύουν», δηλώνει.

Από την κολεξιόν δεν έλειψαν οι μακριές φούστες από βαμβάκι ή λινό με τροπικά μοτίβα, οι πλισέ από ύφασμα ντένιμ, αυτές με διαφάνεια ή άλλες κεντημένες.

Το σπορ ντύσιμο είχε έντονη παρουσία στην κολεξιόν, όπως τα μαύρα μοτοσικλετικά μπουφάν φτιαγμένα από καινοτόμα υφάσματα που παραπέμπουν στις δημιουργίες του Ιβ Σεν Λοράν για τον Ντιορ, από croco, και που έφεραν επανάσταση στη μόδα.

Νεότερη Παλαιότερη