Τρελός οδηγός σε τρελό λεωφορείο

featured image

Το όνομά της προκαλεί απορία. Δεν είναι αγγλικής προέλευσης, όπως των δύο μεγάλων του Superclasico. Δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, ούτε περιγράφει μια κοινότητα. Η Ντεφένσα και Χουστίσια (Defensa y Justicia) αποτελεί την ομάδα του Φλορένσιο Βαρέλα, της περιοχής στο ευρύτερο Μπουένος Άιρες, η οποία πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα με το ίδιο όνομα. Θα μπορούσε ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1935 ως ομάδα της γειτονιάς να φέρει το όνομά του. Όταν δολοφονήθηκε στους δύσκολους καιρούς, όμως, στον τάφο του γράφτηκε μια φράση που ξεπέρασε τα σύνορα της περιοχής: «Πέθανε για την ελευθερία, γεννήθηκε για την ιστορία και αυτός είναι ο ιερός τάφος της δόξας του». Εμπνεύστηκαν από τον βίο και το έργο του και έδωσαν στην ομάδα έννα όνομα με δύο λέξεις: Άμυνα και δικαιοσύνη. Το παρατσούκλι τους είναι Halcons, γεράκια. Όχι για κάποιο γεράκι που συνδέθηκε με το σήμα τους, αλλά από την εταιρεία λεωφορείων με το ίδιο όνομα που έχει ο ιδιοκτήτης! Στο λεωφορείο που έχει πάρει το δρομολόγιο για την κορυφή φέτος οδηγός είναι ο Σεμπαστιάν Μπεκασέσε, μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή. «Μπαλαδόφατσα» με μαλλί και γνήσιο πάθος για το τόπι, αποχώρησε για να αναλάβει με τον Σαμπάολι την Αργεντινή και επέστρεψε μετά τον χάος που συνόδεψε το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η Ντεφένσα και Χουστίσια είναι φέτος δεύτερη στο πρωτάθλημα της Αργεντινής και μοιάζει ως η μοναδική ομάδα που μπορεί να χτυπήσει την Ρασίνγκ στη μάχη για τον τίτλο. Με τις «παραδοσιακές» δυνάμεις του αργεντίνικου ποδοσφαίρου να έχουν αποδυναμωθεί και να αντιμετωπίζουν διαφορετικής φύσης προβλήματα και τη Μπόκα με τη Ρίβερ να χάνουν έδαφος έχοντας αφοσιωθεί στο Copa Libertadores, η συγκυρία μοιάζει ιδανική και το το πρότζεκτ φιλόδοξο: Παίκτες σε καλή ηλικία, με εξαιρετική οργάνωση και συνοχή. Είναι φέτος αήττητοι και έχουν δεχθεί μονοψήφιο αριθμό τερμάτων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094805172-0"); });

Ο Μπεκασέσε είναι μόλις 38 ετών και δεν έχει παίξει ποτέ μπάλα σε επαγγελματικό επίπεδο. Αγωνίστηκε ερασιτεχνικά ως δεξί μπακ και κατάλαβε σύντομα ότι πρέπει να βρει έναν διαφορετικό ρόλο για να αφοσιωθεί στο πάθος του για το ποδόσφαιρο. Έτσι, σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε σπουδές για τεχνικός διευθυντής. Άρχισε παράλληλα να εργάζεται ως προπονητής σε μικρές ηλικίες στην ιστορική ακαδημία Ρενάτο Σεσαρίνι, από την οποία έχουν περάσει παίκτες όπως ο Μασεράνο, ο Ντεμικέλις και ο Σολάρι. Για την ακρίβεια, την δημιούργησαν ο πατέρας του νυν προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης με τον θείο του.

Έπειτα από δύο χρόνια δουλειάς, ο βοηθός του Μπιέλσα στην Εθνική Αργεντινής τον σύστησε στον Χόρχε Σαμπάολι, ο οποίος έψαχνε βοηθό για μια δουλειά στο Περού. Τα επόμενα χρόνια οι δυο τους ήταν αχώριστοι. Ακόμα και όταν ο Μπιέλσα πρόσφερε στον Μπεκασέσε δουλειά βοηθού στην εθνική Χιλής, εκείνος προτίμησε να μείνει πιστός στον... έτερο «τρελό», που τότε προπονούσε την Έμελεκ. Ακολούθησε τον Σαμπάολι στην Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, ξεκινώντας να σηκώνουν σερί τίτλους. Απερτούρα, Κλαουσούρα, Κόπα Σουδαμερικάνα, επίτευγμα μοναδικό για ομάδα της Χιλής. Eπόμενος σταθμός τους η εθνική Χιλής, με την οποία κατέκτησαν Copa America. Ο νεαρός τεχνικός έμεινε στο πλευρό του Σαμπάολι μέχρι το 2015, τη χρονιά του τίτλου, όταν και αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να ανοίξει τα δικά του φτερά. Η πρόταση από την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, στην οποία έγραψε ιστορία ως βοηθός, ήταν πολύ καλή για να την απορρίψει. Το παρθενικό του ταξίδι ως πρώτος προπονητής καθυστέρησε λόγω των τριβών μεταξύ της ομάδας και της εθνικής, η οποία ζητούσε αποζημίωση και τελικά τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε την «U». Μολονότι δεν τα πήγε καλά στο Κλαουσούρα της χρονιάς, η διοίκηση τον στήριξε και έκανε μεταγραφές. Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο αποτέλεσε παρελθόν.

Η πρώτη του επαφή με την Ντεφένσα και Χουστίσια έγινε την τη σεζόν 2016-17, κατακτώντας την 10η θέση και βάζοντας τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Έγραψε ιστορία, αποκλείοντας στην παρθενική της συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση την Σάο Πάολο στο Σουδαμερικάνα. Έπειτα, επέστρεψε στο πλευρό του Σαμπάολι για την Εθνική Αργεντινής. Η Ομοσπονδία δεν τον είδε ποτέ με καλό μάτι, μιας και οι ίδιοι προτιμούσαν στη θέση του τον Αϊμάρ, όμως ο Σαμπάολι άσκησε βέτο. Σε ένα από τα πολλά ρεπορτάζ που ακολούθησαν τον θλιβερό αποκλεισμό της αλμπισελέστε, η έγγυρη Clarin αποκάλυψε ένα περιστατικό ανάμεσα στον Μπεκασέσε και τον Μέσι. Έχοντας πάντα την τάση να μιλά με όλους και να εξηγεί πράγματα, ο νυν τεχνικός της Ντεφένσα έκανε μια παρατήρηση στον Μέσι σε προπόνηση πριν το φιλικό με την Ιταλία και παράλληλα τον έπιασε στον ώμο. Ο Λέο εκείνη τη στιγμή δεν αντέδρασε, αλλά όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στη συνέχεια είπε εκεί που έπρεπε ότι δεν θα ανεχθεί ξανά κάτι τέτοιο. Οι φήμες τον ήθελαν να φεύγει «σκοτωμένος» με τον μέντορά του από την εθνική. Εκείνος παραδέχθηκε ότι έγιναν πράγματα, τα οποία θέλει να μείνουν μυστικά, όμως ξεκαθάρισε ότι η σχέση τους παραμένει καλή και ότι συνεχίζει να έχει τον σεβασμό του. Πήρε πολλά από τον Σαμπάολι, μεταξύ των οποίων την τρέλα για τη δουλειά και για το ποδόσφαιρο γενικότερα.

Ο «Μπέκα» βρήκε ανοιχτή την πόρτα της επιστροφής στην Ντεφένσα και Χουστίσια και φρόντισε να την αποζημιώσει. Παθιασμένος με τη δουλειά του, έστησε ένα σύνολο που φέρει τη σφραγίδα του. Τρομερά οργανωμένο αμυντικά, με στοχευμένο πρέσινγκ και τακτική προσαρμογή στον αντίπαλό. Το 4-3-3 βασίζει πολλά στον άξονα, ο οποίος έχει χριστεί γύρω από τον Μιράντα. Το αμυντικό χαφ που θωρακίζει την άμυνα και ελέγχει τον ρυθμό. Οι ακριανοί της τριπλέτας στην επίθεση βγαίνουν στα άκρα για να καλύψουν τα μπακ, που ανεβαίνουν σπάνια και ένας από τους δύο εσωτερικούς μέσους κινείται πιο κοντά στον σέντερ φορ όταν η ομάδα δεν έχει τη μπάλα για να πιέσει τις πρώτες πάσες. Όταν ο αντίπαλος έχει τον έλεγχο, οι χώροι κλείνουν αριστοτεχνικά και οι αλληλοκαλύψεις λειτουργούν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του τερέν.

Τον Δεκέμβριο, μετά τα τριξίματα στην καρέκλα του Σκελότο, το όνομά του ακούστηκε για την Μπόκα Τζούνιορς και αυτή τη στιγμή, η εικόνα της ομάδας του Φλορένσιο Βαρέλα τον κάνει ένα από τα πιο χοτ ονόματα της νέας γενιάς. Ένας football freak, ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο και «στιγματίστηκε» από την καταστροφή του καλοκαιριού, κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο...

Πηγή: gazzetta.gr

Νεότερη Παλαιότερη