Βίτσας: Συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην οπισθοδρόμηση

featured image

Η ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πολιτικής και της κοινωνίας ενάντια στην οπισθοδρόμηση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ήταν το μήνυμα που έστειλαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, και ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, κατά τη σημερινή επίσημη τελετή για την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του δεύτερου, που έγινε στο ΥΜΕΠΟ.

«Άγγελε, είσαι μεγάλη ανακούφιση, σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και η κοινή προσπάθεια θα αποδείξει ότι υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία και τον πολιτικό στίβο που μπορούν να προχωράνε στο δρόμο της προόδου», είπε ο κ. Βίτσας καλωσορίζοντας το νέο υφυπουργό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για «δύο μεγάλους αστερισμούς» που έρχονται αντιμέτωποι. «Δεν είναι τα δύο κόμματα που παλεύουν, είναι δύο αστερισμοί, ο αστερισμός της προόδου και ο αστερισμός της οπισθοδρόμησης. Από την πλευρά της προόδου, στην καρδιά του πολιτικού γίγνεσθαι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά της οπισθοδρόμησης είναι η Νέα Δημοκρατία. Σε αυτό καλείται κάθε ενεργός κοινωνικός και πολιτικός παράγοντας να πάρει θέση, και στις βουλευτικές εκλογές να πάρει θέση και η κοινωνία», παρατήρησε ο κ. Βίτσας. Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο Άγγελος πήρε θέση πολύ σημαντική, και επικίνδυνη και με ρίσκο κατά μία έννοια, αλλά είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε όλοι μας να δώσουμε το "είναι" μας ώστε να μην πισωγυρίσει η χώρα αλλά να πάει μπροστά». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «καλωσορίζουμε όλους αυτούς που θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια με τη λογική όχι του ηγεμονισμού, αλλά τη συνδιαμόρφωσή της. Ένα τέτοιο κάλεσμα θα βγει και την Κυριακή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Άγγελος Τόλκας επισήμανε ότι «υπάρχουν προοδευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος και προτεραιότητά μας είναι η στήριξη προοδευτικών λύσεων και όχι ρατσιστικών και φοβικών». Χαρακτήρισε το έργο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «προσπάθεια πολύ υψηλής ευθύνης» και πρόσθεσε ότι «οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες είναι πολύ απαιτητικές γιατί χρειάζεται η χώρα και η Ευρώπη να αναπτύξει τα αντανακλαστικά της για το ζήτημα των ροών», καθώς και να υπάρξει «ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση στους χώρους που μπορούν να προτείνουν λύσεις». Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος υποστήριξε την ανάγκη προοδευτικών πολιτικών «ήδη από τον Σεπτέμβριο και ακόμα πιο πριν, με τοποθετήσεις μου για την εκπαίδευση των μεταναστών και προσφύγων» και συμπλήρωσε: «Εγώ βάζω μπροστά τη συνέπεια και αξιοπιστία προτάσεων και θέσεων που έχουν υπάρξει διαχρονικά και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα».

Ο νέος υφυπουργός αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της εποπτείας της Υπηρεσίας Ασύλου και των Επιτροπών Προσφυγών, καθώς και ορισμένα διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα, ενώ αύριο ή την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευτούν οι αρμοδιότητές του σε ΦΕΚ. Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο αυτό, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να μειώσουμε τους χρόνους για τις διαδικασίες ασύλου και να προωθήσουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις όσον αφορά το άσυλο». Από την πλευρά του, ο κ. Τόλκας τόνισε ότι «γίνεται μια προσπάθεια επιτάχυνσης, ώστε να μπορούμε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών μας απέναντι στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στις τοπικές κοινωνίες, στην ΕΕ σε ένα πεδίο με αντίρροπες δυνάμεις, που ασκούνται πιέσεις, αλλά και στις τρίτες χώρες».

Τέλος, ο κ. Βίτσας, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου και τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού για την ανακατανομή των προσφύγων, καθώς στις 7 και 8 Μαρτίου γίνεται το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης. Όπως επανέλαβε, «οι κύριες θέσεις μας είναι οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και η αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές με πόλεμο, η δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ευρώπης και η διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων που δεν πρέπει να σημαίνει τη βίαιη αποτροπή».

«Δεν περιμένω θαύματα», παρατήρησε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τις ευρωεκλογές «μπορούμε να έχουμε ένα μεταβατικό μηχανισμό και ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης». Αντιθέτως, «δεν ευελπιστώ ότι θα λύσουμε το Δουβλίνο 4, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αλλά είναι πιθανό αυτό να γίνει ως το τέλος του 2019, αν και θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών». Στην Ευρώπη, τόνισε, «το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε πρώτο θέμα για τις ευρωεκλογές για να κρύψει τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν από τις πολιτικές λιτότητας» και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι ένα μεγάλο μέτωπο προόδου και η πάλη ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αν πετύχει αυτό, το 2019 θα έχουμε και Δουβλίνο 4»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νεότερη Παλαιότερη