Φορολογικό και εισπρακτικό προγκρόμ εξαπολύει η Εφορία

featured image

Φορολογική και εισπρακτική επίθεση ετοιμάζεται να εξαπολύσει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το σχέδιο της, το οποίο αποκαλύπτεται στη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν προβλέπει ότι μόνο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση θα είναι ασφυκτική για τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε κλοιό κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων και δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Πάνω από 6 στους 10 οφειλέτες ή για την ακρίβεια το 66% όσων έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα βρεθούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ταυτόχρονα ο ελεγκτικός κλοιός σφίγγει για τους φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ υπό συνεχή παρακολούθηση θα βρίσκονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την απόδοση του ΦΠΑ αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεσμεύεται φέτος για:

1. Την είσπραξη 2,9 δις. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018.

2. Το 27% των φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτών δηλαδή που θα δημιουργηθούν φέτος. Με δεδομένο ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται στην περιοχή των 10 δις. ευρώ ο εισπρακτικός μηχανισμός θα πρέπει να οδηγήσει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 2,7 δις. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες θα νιώσουν έντονα το πρεσινγκ των φορολογικών αρχών με τηλεφωνικές οχλήσεις και email πριν φθάσουν στο σημείο των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

3. Την είσπραξη 675 εκατ ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες. Το 2018 η ΑΑΔΕ έβαλε στα ταμεία της από τους μεγαλοοφειλέτες το ποσό των 852 εκατ. ευρώ όταν είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 645 εκατ. ευρώ.

4. Να ελέγξει το 70% των φρέσκων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας. Και το 2018 είχε βάλει τον ίδιο στόχο αλλά δεν κατάφερε να τον πιάσει αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός κατάφερε να ελέγξει μόλις το 46,3% των νέων υποθέσεων.

5. Να ελέγξει φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να εισπράξει το 40% των φόρων και προστίμων που θα επιβάλει. Να σημειωθεί ότι το 2018 ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν η είσπραξη του 20% των φόρων και προστίμων από τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου τελικά μπήκαν στα ταμεία πάνω από τους μισούς φόρους που βεβαιώθηκαν.

6. Το ποσοστό εμπρόθεσμης  πληρωμής του  ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος και περιουσίας να διαμορφωθεί στο 84% από 80,8% το 2018.

7. Το ποσοστό των οφειλετών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς) θα φθάσει στο 66% από 64,1% που ήταν το 2018 και 60,2% το 2017.

8. Τη διενέργεια 20.000 φορολογικών ελέγχων από κινητές μονάδες.

Υπερφορολόγηση

Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναδεικνύει την υπερφορολόγηση των ελληνικών νοικοκυριών συγκρίνοντας την Ελλάδα με άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για την εργασία στην Ελλάδα είναι υψηλή. Το 2016, η Ελλάδα είχε έναν έμμεσο φορολογικό συντελεστή για την απασχολούμενη εργασία ο οποίος έφθανε στο 41%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ ο οποίος ήταν στο 36%.   Η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών επηρέασαν και τους αυτοαπασχολούμενους . Μάλιστα, τα δηλωθέντα  έσοδα από την αυτοαπασχόληση μειώθηκαν κατά 27% μεταξύ 2015-17, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων μειώθηκε κατά 14% κατά την ίδια περίοδο.

Απάτες με τον ΦΠΑ

Επίσης, όπως προκύπτει από την έκθεση το έλλειμμα ΦΠΑ, (η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ)  ανήλθε το 2016 στη χώρα μας στα 5,9 δισ. ευρώ (παρά την ευρύτερη χρήση του «πλαστικού» χρήματος μετά την επιβολή των capital controls), από 5,35  δισ. που ήταν το 2015 και 4,6 δισ ευρώ το 2014, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. τα διαφυγόντα έσοδα περιορίσθηκαν στα 147,1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ, με τη Ρουμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της  Ε.Ε. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νεότερη Παλαιότερη