Την άποψη ότι «όποιος κραδαίνει όπλο, πρέπει να πυροβολείται αμέσως από την Αστυνομία» εξέφρασε -μεταξύ άλλων- ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων, κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγιναν στις Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, με τον θάνατο του ομογενή Κώστα Κατσίφα.
Επίσης, ο πρώην υπουργός σχολίασε μέσω της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ «Σήμερα», την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με την Τουρκία, για να πει ότι οι θέσεις της γειτονικής χώρας είναι πάγιες, όπως και οι διεκδικήσεις της από την Ελλάδα, αλλά ότι εμείς (οι Έλληνες) ξεχνάμε.
Πιο συγκεκριμένα, για τα ελληνοτουρκικά και τον όρο «Μπλε Πατρίδα» που χρησιμοποιούν οι γείτονες, σχολίασε: «Οι Τούρκοι δεν βάλανε κανέναν καινούργιο όρο πάνω στο τραπέζι, γιατί έχουν πάγιες διεκδικήσεις από την Ελλάδα. Απλώς εμείς το ξεχνάμε. Είμαστε φαιδρός ως λαός και είναι φαιδρός και ο πνευματικός μας κόσμος, περιλαμβανομένων και των δημοσιογράφων».
«Οι ηγεσίες στις δημοκρατίες προέρχονται από τον λαό. Και ο Τραμπ είναι προϊόν επιλογής του αμερικανικού λαού», διευκρίνισε, σε ερώτηση για το εάν φταίνε οι λαοί ή ηγεσίες τους.
Και συνέχισε: «Είναι μια κεμαλική εξωτερική πολιτική», για να θυμηθεί την περίοδο που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, η οποία παρατάθηκε για δύο μήνες το 1962, «επειδή οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει ένα ακριβώς ίδιο επεισόδιο με τα Ίμια. Έχουν πάγια θέση ότι στο Αιγαίο τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».
Για τις νέες γραμμές που βάζουν, ανέφερε: «Νέες γραμμές δεν βάζουν. Το ενεργειακό είναι καινούριο. Οι γκρίζες γραμμές υπήρχαν πάντα και σε πραγματείες και σε επίσημα έγγραφα».
Ενώ για τις κινήσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές, ανέφερε: «Όποιος θέλει δοκιμάζει τον άλλον. Αλλά, εγώ θα έλεγα να μην τους δοκιμάσουμε. Είναι μια μεγάλη δύναμη και ισχυρότεροι από εμάς. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε. Επίσης, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει ίδια αξία στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η ζωή στην Ελλάδα κοστίζει ¦σαν αξία) και η Τουρκία είναι μια χώρα του 3ου κόσμου, όπου σφάζουν χιλιάδες ανθρώπων χωρίς κανείς να τους προσέξει».
«Η Ελλάδα πρέπει να απαντάει διεθνώς, σε διπλωματικό επίπεδο, με διεθνή στηρίγματα. Και σε αυτό θα ήθελα να συμφωνήσω με τον κ. Κοτζιά… Η θέση του κ. Καμμένου στη σχετική συζήτηση είναι τελείως απαράδεχτη», είπε για τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι πρέπει να αντιδράσει η ελληνική πλευρά.
Και για το ζήτημα της ΑΟΖ, τόνισε: «Έπρεπε αυτά τα θέματα να αποφασίζονται από ένα εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, το οποίο ο κ. Κοτζιάς δεν συνεκάλεσε, γιατί δεν φανταζόταν ότι θα τον κλωτσήσει από την κυβέρνηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Για το θέμα του Έλληνα ομογενή, Κώστα Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από πυρά της Αλβανικής Αστυνομίας, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε: «Ο Ράμα έκανε τη λάθος δήλωση τη λάθος ώρα. Είναι πολιτικάντης, που θέλει να μαζέψει ψήφους στον νότο της Αλβανίας, όπου δεν κατοικούν μόνο Έλληνες, αλλά και αλβανόφωνοι. Και αυτοί δεν θέλουν τους Έλληνες».
Όσον αφορά το ότι η Ελλάδα είναι ο «ισχυρός παίκτης» σε σχέση με την Αλβανία, απάντησε: «Δεν είμαστε ο “ισχυρός παίκτης”, με διαλυμένη οικονομία. Αυτές είναι απόψεις Ελληναράδων. Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ποτέ νικηφόρα την Τουρκία, όταν δεν είχε συμμαχία προς τα βόρεια. Ρουμανία, Βουλγαρία,, Σερβία Μακεντόνσκι -όπως θέλουν να λέγονται αυτοί- και Αλβανοί πρέπει να είναι σύμμαχοί μας».
«Δεν έχει απαντηθεί ένα ερώτημα: αυτός ο νέος πήγε να βάλει την ελληνική σημαία. Μα έχω βρει στο διαδίκτυο φωτογραφίες σε Δερβιτσιάνη και Βουλιαράτες, που είναι τα δύο πιο μεγάλα χωριά της Δρόπολης, στις οποίες είναι γεμάτοι με γαλανόλευκα οι κεντρικοί τους δρόμοι. Μέχρι αηδίας… Γιατί, όμως χρειάστηκε να βάλει κάποιος μια σημαία. Γιατί χρειάστηκε να πάει από την Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι γενναίοι εκεί που το κάνουν; Και δεύτερον, είχε όπλο ή δεν είχε; Εγώ είμαι της άποψης όποιος κραδαίνει όπλο, να πυροβολείται αμέσως από την Αστυνομία, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ».