Πηγή

Η αύξηση αυτή δεν αποτυπώνεται, προς το παρόν, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Καλή η εικόνα στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας

Σημαντική αύξηση των εισαγωγών ασθενών θετικών στον κορωνοϊό καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση, πάντως, παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις και κατ’ επέκταση την πληρότητα των ΜΕΘ, που παραμένουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοσοκομεία της πόλης να εξυπηρετούν με σχετική επάρκεια και την κοινή νοσηλεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οι εισαγωγές θετικών περιστατικών κυμαίνονταν από 12 έως 14 ανά εφημερία, ενώ πλέον καθημερινά είναι μεταξύ 25 και 28. Ωστόσο, οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν στο επίπεδο των 60, δηλαδή ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο ήταν σταθερά πάνω από τις 52, έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα τις 59, στο σύνολο των 208 που είχαν διατεθεί το κρίσιμο διάστημα του Νοεμβρίου για την νοσηλεία βαρέων περιστατικών. Γι’ αυτό, εξάλλου, το υπουργείο δεν έχει χρειαστεί να αλλάξει τον σχεδιασμό που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα για αποσυμφόρηση περιφερειακών νοσοκομείων από περιστατικά COVID, τα οποία εξακολουθούν να οδηγούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως, επίσης, δεν έχει χρειαστεί να αξιοποιήσει για την κάλυψη των αναγκών του κορωνοϊού τις περίπου 60 κλίνες ΜΕΘ που έχει αποδώσει εδώ και περίπου έναν μήνα στην κοινή νοσηλεία.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως σε Δράμα, Σέρρες, Καβάλα και Χαλκιδική, όπου το ιικό φορτίο είναι επίσης πολύ χαμηλό και αποτυπώνεται στη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ-COVID του νοσοκομείου των Σερρών χθες άδειασε εντελώς για πρώτη φορά από τις 15 Νοεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους υγειονομικούς να πάρουν μια ανάσα. Το στοιχείο αυτό είναι κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς οι δυνατότητες των νοσοκομείων της περιφέρειας είναι περιορισμένες, οπότε η αύξηση των περιστατικών θα είχε επιπτώσεις και στις δομές υγείας της Θεσσαλονίκης.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *