Πηγή

Οι ειδικοί «φρενάρουν» το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων -Τι φοβίζει τους λοιμωξιολόγους

Στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, καθώς προτεραιότητα έχει η λειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εκφράζει ανησυχίες και φόβους για νέα έξαρση της επιδημίας στη χώρα από το παράλληλο άνοιγμα εκπαίδευσης και λιανεμπορίου, ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου εξετάστηκε και απορρίφθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου αύριο, καθώς αρκετοί ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή στα θρανία των μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας, ΝίκηΚεραμέως, η οποία έχει εκφράσει προβληματισμούς λέγοντας ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και στην Α’ και Β’ Λυκείου. Η ίδια πάντως έχει διευκρινίσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί όπως κάνουμε για κάθε απόφαση που αφορά στην Παιδεία». Επιχειρησιακά, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν το υποδείξει η επιτροπή.

Αρνητικό το σύνολο των επιστημόνων στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Άλλο μέλος της επιτροπής σημειώνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, όπως θα εξεταστεί και με το λιανικό εμπόριο. «Αν τα μέτρα λαμβάνονταν ανά περιφέρεια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει. Στην πράξη όμως δεν θα ήταν σωστό και θα δημιουργούσε μαθητές διαφόρων ταχυτήτων. Στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των μαθητών», τονίζει.

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί, είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.

Ενώ και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί». Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της επιτροπής να μην ανοίξουν ακόμη γυμνάσια και λύκεια, παραπέμποντας στο μέλλον, λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων, και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *